Van'da Yıldırımçakar Rüzgarı

Kültür-Sanat 11.04.2023 - 15:06, Güncelleme: 11.04.2023 - 15:09
 

Van'da Yıldırımçakar Rüzgarı

Son zamanlarda kamuoyunda adından sıkça söz ettiren Vanlı Yazar ve kanaat önderi Ramazan Yıldırımçakar Van Edebiyat Mahfili tarafından organize edilen Söyleşi ve İmza gününde Sakalımın İncinen Yanı adlı eseriyle okurlarını buluşturdu.

Toranj Sanat merkezinde gerçekleştirilen ve Moderatörlüğünü Leyla Çelik ile Eylem Cesur'un yaptığı söyleşi yoğun bir katılımla gerçekleşti. Zamanın ve mekanın nabzını tutmak için yazdığını belirten Yıldırımçakar. Sanat ve edebiyatın toplumların gelişmesine hayati bir katkı sağladığını ve ayakta kalmak isteyen toplumların sanat ve edebiyata sahici bir destek vermesi gerektiğini belirtti. Bunun yanında dünyanın geleceğine dönük olarak söz sahibi olmak istiyorsak sahici sorular soran ve bu sahici sorulara da sahici cevaplar arayan düşünce okullarımızın olması gerekir.Üzülerek belirtmeliyim ki böyle bir yapıyı toplum olarak inşa etmiş değiliz.Bu nedenle dünya çapında düşünce dünyasına yön veren şahsiyetler yetişmiyor dedi. Cemil Meriç,Mehmet Akif,Gayatri Spivak,Samuel becket,Jean skacel gibi isimlere vurgu yaparak değişen ve dönüşen dünyada insanlığın ağır bir trajedi yüküne sahip olduğunu ve bunun anlam krizine neden olduğunu belirten Yıldırımçakar İmajinasyon çağı olarak nitelendirdiği günümüzde sözün ve anlamın kıymetsiz hale geldiğini,kavramların içinin boşaltildiginı  bunun da insanlığın zihin işleyiş biçimlerini, alışkanlıklarını ve sahip olduğu yaşam tarzları dahil olmak üzere bir çok anlamda olumsuz etkileyen bir kültür dayatması ile muhatab kıldığını ifade etti. Bilhassa şiirini kurgularken imge ve sözcük seçiminde cesur bir tavır sergilediği belirtilen  Yıldırımçakar'ın bunu nasıl basarabildiği hususunda gelen soruya  şöyle cevap verdi; Sizler bir eser ya da şiiri kurgularken dikkat etmeniz gereken üç temel husus vardır. -Cevher/Töz -Genel kültür/Bilgi -Aşk Bu üç hususun nitelikli bir eserin oluşması için elzem olduğunu fakat önemli olan hususun ise orada bir yerde duran kelime ve olayları alıp yansıtmak/altarmak değil söz konusu kelime ve olayları yeniden kurgulayarak,ideolojik duvarlardan azade bir şekilde hiç bir maslahatçı izah ve yoruma aldırmadan olması gerekeni dile getirmesidir. Bu bağlamda bağımsız ve sivil duruşu prensip edindiği için kendisine yük olabilecek yahut geride durmasını sağlayacak bir minnet borcunun olmaması önemlidir diye belirtti. Okurlardan gelen soruları da cevaplayan Yıldırımçakar "Şiirin yani sözün,olanı değil olması gerekeni söyleme aracı olduğunu.Şiiri bütün bir ideolojik duvar ve tahakkumleri yıkma enstrümanı olarak gördüğünü" ifade eden Yıldırımçakar söyleşi bitiminden sonra kitabını imzaladı.
Son zamanlarda kamuoyunda adından sıkça söz ettiren Vanlı Yazar ve kanaat önderi Ramazan Yıldırımçakar Van Edebiyat Mahfili tarafından organize edilen Söyleşi ve İmza gününde Sakalımın İncinen Yanı adlı eseriyle okurlarını buluşturdu.

Toranj Sanat merkezinde gerçekleştirilen ve Moderatörlüğünü Leyla Çelik ile Eylem Cesur'un yaptığı söyleşi yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Zamanın ve mekanın nabzını tutmak için yazdığını belirten Yıldırımçakar.
Sanat ve edebiyatın toplumların gelişmesine hayati bir katkı sağladığını ve ayakta kalmak isteyen toplumların sanat ve edebiyata sahici bir destek vermesi gerektiğini belirtti.
Bunun yanında dünyanın geleceğine dönük olarak söz sahibi olmak istiyorsak sahici sorular soran ve bu sahici sorulara da sahici cevaplar arayan düşünce okullarımızın olması gerekir.Üzülerek belirtmeliyim ki böyle bir yapıyı toplum olarak inşa etmiş değiliz.Bu nedenle dünya çapında düşünce dünyasına yön veren şahsiyetler yetişmiyor dedi.

Cemil Meriç,Mehmet Akif,Gayatri Spivak,Samuel becket,Jean skacel gibi isimlere vurgu yaparak değişen ve dönüşen dünyada insanlığın ağır bir trajedi yüküne sahip olduğunu ve bunun anlam krizine neden olduğunu belirten Yıldırımçakar
İmajinasyon çağı olarak nitelendirdiği günümüzde sözün ve anlamın kıymetsiz hale geldiğini,kavramların içinin boşaltildiginı  bunun da insanlığın zihin işleyiş biçimlerini, alışkanlıklarını ve sahip olduğu yaşam tarzları dahil olmak üzere bir çok anlamda olumsuz etkileyen bir kültür dayatması ile muhatab kıldığını ifade etti.

Bilhassa şiirini kurgularken imge ve sözcük seçiminde cesur bir tavır sergilediği belirtilen  Yıldırımçakar'ın bunu nasıl basarabildiği hususunda gelen soruya  şöyle cevap verdi;

Sizler bir eser ya da şiiri kurgularken dikkat etmeniz gereken üç temel husus vardır.
-Cevher/Töz
-Genel kültür/Bilgi
-Aşk
Bu üç hususun nitelikli bir eserin oluşması için elzem olduğunu fakat önemli olan hususun ise orada bir yerde duran kelime ve olayları alıp yansıtmak/altarmak değil söz konusu kelime ve olayları yeniden kurgulayarak,ideolojik duvarlardan azade bir şekilde hiç bir maslahatçı izah ve yoruma aldırmadan olması gerekeni dile getirmesidir.
Bu bağlamda bağımsız ve sivil duruşu prensip edindiği için kendisine yük olabilecek yahut geride durmasını sağlayacak bir minnet borcunun olmaması önemlidir diye belirtti.


Okurlardan gelen soruları da cevaplayan Yıldırımçakar
"Şiirin yani sözün,olanı değil olması gerekeni söyleme aracı olduğunu.Şiiri bütün bir ideolojik duvar ve tahakkumleri yıkma enstrümanı olarak gördüğünü" ifade eden Yıldırımçakar söyleşi bitiminden sonra kitabını imzaladı.

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber