VAN'DA BİR HATTAT USTASI

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 07.02.2021 - 23:25, Güncelleme: 07.02.2021 - 23:25
 

VAN'DA BİR HATTAT USTASI

    İnsanoğlunun anne rahmindeki  zahirde olan görüntüsünü yine insana gösteren sanattır Hüsnü Hat sanatı. İşte bu duygu ve düşüncelerle yaklaşık kırk yıldır Van'da hem imamlık yapan hem de kaligrafi ve hat sanatına tabiri caizse ömrünü adayan Ahmed Hüsrev Koyuncu hocadan saatlik te olsa tasavvufi ders almak oldukça heyecan vericiydi.  Neyzen Aziz Saydut un nefes verdiği Hat dersinde bugünkü ödev " VAV " harfinin hikmeti üzerine uzun uzadıya sohbet imkânı bulduk.        Güzel yazı anlamında gelen talik gerektiren, bir ustanın dizini dibinde bend olmak ile başlar, izleyenleri hayran bırakan bir Vav' dır. Öyle başlar hikaye göreni kendine hayran bırakır sonra peşi sıra koşturan sanat uzun süre mürekkep, hokka ve divit ile meşk ederek öğrenilir.    Van da bu sanatı en eski imarete sahip olan Mimar Sinan'ın kalfalık işi olan Tarihi Hüsrev Paşa Camisi'nin avlusunda, şadırvanda akan suların musiki kattığı küçük bir hüsnü hat atölyesinde ney ile izleyenleri kendisine hayran bırakdı Hüsrev Hoca. Tekkeyi bekleyen sofi, çorbayı içer misali yıllardır bir yandan cemaatini bekler Hüsrev Hoca, bir yandan Allah boş duranı sevmez misali her biri itina ile seçilmiş okkalı kalemi ile kelama ayrı güzellikler katarak vaktini her daim dolu dolu geçirir. Ancak salgın nedeniyle talebelerinden ayrı kalmanın hüznü ile gözlerinin dolmasına da engel olamaz. Hüsnü hat üzerine hangi dersi verse, hepsinde ayrı bir tasavvuf edebi ve adabı görürsüsünüz. Edep Yahu derler ya, biz de  hocamızın yanında kelam etmeme gayreti ile ruzu huzurdan istemeye istemeye adap dairesinde ayrıldık ama tekrar tekrar geri gelmek ve bu derslerden uzak kalmamak için Edep Yahu… Haber Röportaj  : Ercan Ulutaş       

    İnsanoğlunun anne rahmindeki  zahirde olan görüntüsünü yine insana gösteren sanattır Hüsnü Hat sanatı.

İşte bu duygu ve düşüncelerle yaklaşık kırk yıldır Van'da hem imamlık yapan hem de kaligrafi ve hat sanatına tabiri caizse ömrünü adayan Ahmed Hüsrev Koyuncu hocadan saatlik te olsa tasavvufi ders almak oldukça heyecan vericiydi. 

Neyzen Aziz Saydut un nefes verdiği Hat dersinde bugünkü ödev " VAV " harfinin hikmeti üzerine uzun uzadıya sohbet imkânı bulduk.

       Güzel yazı anlamında gelen talik gerektiren, bir ustanın dizini dibinde bend olmak ile başlar, izleyenleri hayran bırakan bir Vav' dır. Öyle başlar hikaye göreni kendine hayran bırakır sonra peşi sıra koşturan sanat uzun süre mürekkep, hokka ve divit ile meşk ederek öğrenilir.

   Van da bu sanatı en eski imarete sahip olan Mimar Sinan'ın kalfalık işi olan Tarihi Hüsrev Paşa Camisi'nin avlusunda, şadırvanda akan suların musiki kattığı küçük bir hüsnü hat atölyesinde ney ile izleyenleri kendisine hayran bırakdı Hüsrev Hoca.

Tekkeyi bekleyen sofi, çorbayı içer misali yıllardır bir yandan cemaatini bekler Hüsrev Hoca, bir yandan Allah boş duranı sevmez misali her biri itina ile seçilmiş okkalı kalemi ile kelama ayrı güzellikler katarak vaktini her daim dolu dolu geçirir. Ancak salgın nedeniyle talebelerinden ayrı kalmanın hüznü ile gözlerinin dolmasına da engel olamaz.

Hüsnü hat üzerine hangi dersi verse, hepsinde ayrı bir tasavvuf edebi ve adabı görürsüsünüz. Edep Yahu derler ya, biz de  hocamızın yanında kelam etmeme gayreti ile ruzu huzurdan istemeye istemeye adap dairesinde ayrıldık ama tekrar tekrar geri gelmek ve bu derslerden uzak kalmamak için Edep Yahu…

Haber Röportaj  : Ercan Ulutaş   

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber