TÜM İŞ KONFEDERASYONU GENEL BAŞKANI ŞAHİN" İNSANİ ÜCRET " TANIMIYLA NE DEMEK İSTEDİ?

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 10.12.2020 - 23:50, Güncelleme: 10.12.2020 - 23:50
 

TÜM İŞ KONFEDERASYONU GENEL BAŞKANI ŞAHİN" İNSANİ ÜCRET " TANIMIYLA NE DEMEK İSTEDİ?

Tüm İş Konfederasyonu Genel Başkanı olarak işçi ve emekçinin yanında karalı ve dik duruşuyla ülke gündeminde sürekli yer alan Mahmut Şahin "Asgari ücret isminin İnsani Ücret" olarak değişmesini talep etti. Şahin, asgari ücret tespitine yönelik görüşmelere ilişkin düzenlediği basın toplantısında, her sene sonunda Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplandığını ve bir sonraki yılın asgari ücretinin belirlendiğini söyledi. Hükümet adına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, işverenler adına Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı, işçiler adına da en çok üyeye sahip konfederasyonun genel başkanının bir araya geldiğini ve aileleriyle birlikte yaklaşık 20 milyonu ilgilendiren bir hususta karar verdiğini belirten Şahin, bu komisyonun toplanma şekline karşı olduklarını dile getirdi. Şahin, "Adı asgari ücret. Asgari ne demek? Asgari en az demek, minimum. 20 milyonu ilgilendiren insanlara verilecek ücrette baştan bir dayatma var, 'En azını vereceğiz.' Yani çalıştığının karşılığını, hak ettiğini değil de en azını vereceğiz. Başlangıçta komisyon toplanıyor ve fiyat da ona göre belirleniyor. İyi kötü, miktarın ne kadar olacağını herkes biliyor fakat 'Şu kadar alalım, işçiye şirin gözükelim, üyemiz artsın.' gibi bir yarışa asla girmeyeceğiz. Biz Asgari Ücret Tespit Komisyonunun oluşturulmasına da adına da karşıyız." diye konuştu. "Asgari ücret" isminin değişmesini isteyen Şahin, şunları kaydetti: "İşçiye, çalışırken asla asgari bir talepte bulunmuyoruz. En azami işi istiyoruz işçiden, en fazlasını istiyoruz fakat ücrete gelince en azını veriyoruz. Kısa ve net olarak işin azamisini yaptırdığınız işçiye ücretin asgarisini teklif edemezsiniz. Bu, zulümdür. Biz bu zulümde bir taraf olamayacağız. Bir teklifte de bulunmayacağız. Adı da değişebilir, bahsettiğimiz gibi asgari ücret yerine 'insani ücret' denir. TÜİK verilerine göre 4 kişilik bir ailenin sadece sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmesi adına gıda harcaması aylık 2 bin 480 lira. Buna kira, eğitim, sağlık dahil değil. Başka sosyal faaliyetler dahil değil. Şimdi kalkıyorsunuz bu miktarlarda asgari ücret belirliyorsunuz. Bu oyunun bir figüranı olmayacağız. Bu ismin değiştirilmesi ve tespit komisyonunda hakikaten o işi yapan, o ücretle geçinen insanların bulunması noktasında çalışmamızı devam ettireceğiz." dedi.


Tüm İş Konfederasyonu Genel Başkanı olarak işçi ve emekçinin yanında karalı ve dik duruşuyla ülke gündeminde sürekli yer alan Mahmut Şahin "Asgari ücret isminin İnsani Ücret" olarak değişmesini talep etti.


Şahin, asgari ücret tespitine yönelik görüşmelere ilişkin düzenlediği basın toplantısında, her sene sonunda Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplandığını ve bir sonraki yılın asgari ücretinin belirlendiğini söyledi.
Hükümet adına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, işverenler adına Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı, işçiler adına da en çok üyeye sahip konfederasyonun genel başkanının bir araya geldiğini ve aileleriyle birlikte yaklaşık 20 milyonu ilgilendiren bir hususta karar verdiğini belirten Şahin, bu komisyonun toplanma şekline karşı olduklarını dile getirdi.

Şahin, "Adı asgari ücret. Asgari ne demek? Asgari en az demek, minimum. 20 milyonu ilgilendiren insanlara verilecek ücrette baştan bir dayatma var, 'En azını vereceğiz.' Yani çalıştığının karşılığını, hak ettiğini değil de en azını vereceğiz. Başlangıçta komisyon toplanıyor ve fiyat da ona göre belirleniyor. İyi kötü, miktarın ne kadar olacağını herkes biliyor fakat 'Şu kadar alalım, işçiye şirin gözükelim, üyemiz artsın.' gibi bir yarışa asla girmeyeceğiz. Biz Asgari Ücret Tespit Komisyonunun oluşturulmasına da adına da karşıyız." diye konuştu.
"Asgari ücret" isminin değişmesini isteyen Şahin, şunları kaydetti:
"İşçiye, çalışırken asla asgari bir talepte bulunmuyoruz. En azami işi istiyoruz işçiden, en fazlasını istiyoruz fakat ücrete gelince en azını veriyoruz. Kısa ve net olarak işin azamisini yaptırdığınız işçiye ücretin asgarisini teklif edemezsiniz. Bu, zulümdür. Biz bu zulümde bir taraf olamayacağız. Bir teklifte de bulunmayacağız. Adı da değişebilir, bahsettiğimiz gibi asgari ücret yerine 'insani ücret' denir. TÜİK verilerine göre 4 kişilik bir ailenin sadece sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmesi adına gıda harcaması aylık 2 bin 480 lira. Buna kira, eğitim, sağlık dahil değil. Başka sosyal faaliyetler dahil değil. Şimdi kalkıyorsunuz bu miktarlarda asgari ücret belirliyorsunuz. Bu oyunun bir figüranı olmayacağız. Bu ismin değiştirilmesi ve tespit komisyonunda hakikaten o işi yapan, o ücretle geçinen insanların bulunması noktasında çalışmamızı devam ettireceğiz." dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber