Kum Terapisi Meraklıları Bu Kez Van Gölü Kenarında Buluştu

Gündem 31.08.2023 - 12:37, Güncelleme: 31.08.2023 - 13:39
 

Kum Terapisi Meraklıları Bu Kez Van Gölü Kenarında Buluştu

Yaklaşık 100 yıldır uygulanan oyun terapi modeli kum terapisinin meraklıları Van Gölü'nün kıyısında buluştu. Sosyologlardan psikologlara ve psikolojik danışmanlara kadar yaklaşık 80 kişinin katıldığı uygulama eğitimi, Tarihçi Sosyolog/Aile Danışmanı Hüseyin Pehlivan’ın koordinatörlüğünde Van Gölü'nün kıyısında gerçekleşti.

  Eğitime Van başta olmak üzere  İstanbul, Bursa, Malatya, Kars, Ağrı,Diyarbakır gibi illerden ruh sağlığı çalışanları katıldı. 1920’li yıllarda Psikiyatrist Margaret Lowenfeld tarafından ortaya koyulan Kum Oyunu Terapisi, günümüzde 7’den 70’e herkes için uygulanan bir terapi yöntemi olarak kabul ediliyor. Terapide özel ölçüler kullanılıyor gökyüzü ya da suyu temsil eden mavi boyalı kum tepsileri ile birlikte yüzlerce minyatür kullanılıyor. Bu minyatürler, danışanın hayat öyküsünü yansıtmış oluyor. Kumla Oyun Terapisi’nin herkese uygulanabilen hem tanı hem tedavi amaçlı bir terapi tekniği olduğunu dile getiren Kum terapisi eğitmeni Uzm. Psikolojik Danışman Sezen Cavuldak, “Bizim kaygılarımızla, stresle, günlük yaşamın verdiği o kaosla baş etmemizi kolaylaştıran bizi kendi gerçekliğimize götüren ve yeni bir oluşumla kendimize dışarıdan bakmamızı sağlayan bir yöntem" olduğunu bellirtti. Belli bir süre teorik eğitim verildikten sonra atölye çalışmaları ile uygulama yapılarak , terapistin yetkinleşmesinin sağlandığını belirten Cavuldak, "Psikologlar, Psikolojik Danışmanlar, Sosyologlar, Aile Danışmanları ve Çocuk Gelişim Uzmanları gibi meslekten kişiler bu eğitimi alabililirler. Atölye çalışmaları ile yetkinleşen terapistler/danışmanlar kendi alanlarında istedikleri başka tekniği de kullanarak, bu tekniği entegre edebilirler. Bu teknikle her konuda çalışabileceğiniz gibi her yaştan bireyle de çalışmanız mümkün oluyor. Terapi esnasında kişi kumda minyatürlerle bir eser ortaya koyuyor. Terapist/Danışman ise ortaya çıkan eserden kişinin bilinçaltı ve bilinçdışı süreçlerine dair izdüşümleri analiz ediyor. Bu eğitimi alarak, kendi geçmişinize dönebiliyorsunuz, kendi kendinizi terapi  edebilirsiniz. Kendi hayatınızla ilgili olan bazı şeyleri görme fırsatı yakalayabiliyorsunuz” dedi. Bu eğitimi alan ve katılım sağlayan, Van usta öğreticiler Derneği, kurucu Başkanı  Sayın Zühre Eyaz ve dernek üyeleri, bu eğitimin Van' da bir ilk olduğunu, bu ilki yaşadıkları için uzm. Psikolojik Danışman Sayın Sezen Cavuldak ve Sosyolog Sayın  Hüseyin Pehlivan'a teşekkürlerini sundular. Kum terapisi çalışmasına misafir olarak katılan protokolden, Van Eğitim Bir -sen Başkanı Sayın Mehmet Ali Uca, Van il Sivil toplumla ilişkiler müdürü Sayın Abdullah Kadan, Vangölü Gençlik Merkezi müdürü sayın Vahdettin Çakar, Urartu Gençlik Merkezi müdürü sayın Cevdet Arslan, Vatanseverler Gençler Derneği genel Başkanı Sayın Veysel Taşdemir ve İpekyolu Cumhuriyet mahallesi muhtarı sayın Leyla Tanrıtanır katılarak teşekkürlerini sundular. Türk Pdr Derneği Van İl Genel Sekreteri Psikolojik Danışman Adem Çelik ve farklı kurumlarda çalışan, eğitim gören Psikolojik Danışmanlarda katılım sağlayarak teşekkürlerini sundular.  Kumla Oyun Terapisi Eğitiminin ( Bursa grubu) Eylül ayı içerisinde İnegöl oylat mağaralarında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
Yaklaşık 100 yıldır uygulanan oyun terapi modeli kum terapisinin meraklıları Van Gölü'nün kıyısında buluştu. Sosyologlardan psikologlara ve psikolojik danışmanlara kadar yaklaşık 80 kişinin katıldığı uygulama eğitimi, Tarihçi Sosyolog/Aile Danışmanı Hüseyin Pehlivan’ın koordinatörlüğünde Van Gölü'nün kıyısında gerçekleşti.

 

Eğitime Van başta olmak üzere 
İstanbul, Bursa, Malatya, Kars, Ağrı,Diyarbakır
gibi illerden ruh sağlığı çalışanları katıldı.


1920’li yıllarda Psikiyatrist Margaret Lowenfeld tarafından ortaya koyulan Kum Oyunu Terapisi, günümüzde 7’den 70’e herkes için uygulanan bir terapi yöntemi olarak kabul ediliyor. Terapide özel ölçüler kullanılıyor gökyüzü ya da suyu temsil eden mavi boyalı kum tepsileri ile birlikte yüzlerce minyatür kullanılıyor. Bu minyatürler, danışanın hayat öyküsünü yansıtmış oluyor.


Kumla Oyun Terapisi’nin herkese uygulanabilen hem tanı hem tedavi amaçlı bir terapi tekniği olduğunu dile getiren Kum terapisi eğitmeni Uzm. Psikolojik Danışman Sezen Cavuldak, “Bizim kaygılarımızla, stresle, günlük yaşamın verdiği o kaosla baş etmemizi kolaylaştıran bizi kendi gerçekliğimize götüren ve yeni bir oluşumla kendimize dışarıdan bakmamızı sağlayan bir yöntem" olduğunu bellirtti.

Belli bir süre teorik eğitim verildikten sonra atölye çalışmaları ile uygulama yapılarak , terapistin yetkinleşmesinin sağlandığını belirten Cavuldak, "Psikologlar, Psikolojik Danışmanlar, Sosyologlar, Aile Danışmanları ve Çocuk Gelişim Uzmanları gibi meslekten kişiler bu eğitimi alabililirler. Atölye çalışmaları ile yetkinleşen terapistler/danışmanlar kendi alanlarında istedikleri başka tekniği de kullanarak, bu tekniği entegre edebilirler. Bu teknikle her konuda çalışabileceğiniz gibi her yaştan bireyle de çalışmanız mümkün oluyor. Terapi esnasında kişi kumda minyatürlerle bir eser ortaya koyuyor. Terapist/Danışman ise ortaya çıkan eserden kişinin bilinçaltı ve bilinçdışı süreçlerine dair izdüşümleri analiz ediyor. Bu eğitimi alarak, kendi geçmişinize dönebiliyorsunuz, kendi kendinizi terapi
 edebilirsiniz. Kendi hayatınızla ilgili olan bazı şeyleri görme fırsatı yakalayabiliyorsunuz” dedi.


Bu eğitimi alan ve katılım sağlayan, Van usta öğreticiler Derneği, kurucu Başkanı  Sayın Zühre Eyaz ve dernek üyeleri, bu eğitimin Van' da bir ilk olduğunu, bu ilki yaşadıkları için uzm. Psikolojik Danışman Sayın Sezen Cavuldak ve Sosyolog Sayın  Hüseyin Pehlivan'a teşekkürlerini sundular. Kum terapisi çalışmasına misafir olarak katılan protokolden, Van Eğitim Bir -sen Başkanı Sayın Mehmet Ali Uca, Van il Sivil toplumla ilişkiler müdürü Sayın Abdullah Kadan, Vangölü Gençlik Merkezi müdürü sayın Vahdettin Çakar, Urartu Gençlik Merkezi müdürü sayın Cevdet Arslan, Vatanseverler Gençler Derneği genel Başkanı Sayın Veysel Taşdemir ve İpekyolu Cumhuriyet mahallesi muhtarı sayın Leyla Tanrıtanır katılarak teşekkürlerini sundular.
Türk Pdr Derneği Van İl Genel Sekreteri Psikolojik Danışman Adem Çelik ve farklı kurumlarda çalışan, eğitim gören Psikolojik Danışmanlarda katılım sağlayarak teşekkürlerini sundular. 


Kumla Oyun Terapisi Eğitiminin ( Bursa grubu) Eylül ayı içerisinde İnegöl oylat mağaralarında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber