Umut Karademir
Köşe Yazarı
Umut Karademir
 

Kanunu Kime Uygulatacağız?

2 buçuk 3 seneye yakındır tüketicilerin hakları hususunda mücadele veriyorum.  İnsanlar kandırılmasın,  Dolandırılmasın,  Haklarını bilsinler diye..  Bu amaç doğrultusunda basın açıklamaları yapıyoruz,  Röportajlar yapıyoruz,  Köşe yazıları yazıyoruz,  Tüketicileri bilinçlendirmek için programlar yapıyoruz,  Hakem heyetlerine katılıyoruz,  Sosyal medyadan yazıyoruz,  Gerek yönetmelik, gerekse kanunlar çıkmasında ön ayak oluyoruz.  Anlayacağınız insanlara ulaşmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz, daha fazlasını yapmak için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz.  Tabi bu mücadeleyi yaparken kanunlar çerçevesinde yapıyoruz.  Tüketici kanununda ne diyorsa onu uygulatmaya çalışıyoruz.  Peki ama olan kanunları uygulamayan hakem heyetleri hatta işin acı tarafı bu kanunları uygulamayan tüketici mahkemeleri varsa karşınızda ne yapacağız?  Kime derdimizi anlatacağız?  Tüketicileri firmaların şerrinden nasıl koruyacağız?  Tüketici kanunun 13 Maddesinde der ki;   “Ayıplı hizmet, sözleşmede belirlenen süre içinde başlamaması veya taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir.”  Ve aynı kanunun 15. Maddesinde der ki;  Hizmetin ayıplı ifa edildiği durumlarda tüketici, hizmetin yeniden görülmesi, hizmet sonucu ortaya çıkan eserin ücretsiz onarımı, ayıp oranında bedelden indirim veya sözleşmeden dönme haklarından birini sağlayıcıya karşı kullanmakta serbesttir. Sağlayıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar sağlayıcı tarafından karşılanır. Tüketici, bu seçimlik haklarından biri ile birlikte Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.  Peki kanunlar bu kadar açık ve netken, pandemi sürecinde özel okullar neden tüketicilerin 3 aylık paralarını iade etmediler?  Hadi özel okullar etmedi. Çünkü adamlar önce ticarethane sonra eğitimci onların etmemesini anlayabiliyorum.  Ya tüketici hakem heyetleri neden tüketicilerin başvurularını reddetti?  Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı Tüketici Hakem Heyetlerine bir yazı gönderdi ve dedi ki uzaktan eğitimle yüz yüze eğitim birbirinin yerini tutar.  Böyle bir yazı gelince hakem heyetleri kanunu falan unuttu bakanlık ne diyorsa onu uyguladı.  E hepimizin içini acıtan Tüketici Mahkemeleri nasıl kanunu uygulamaz?  Mahkemenin görevi kanun uygulamak değil mi?  Biz bu kanunları uygulatmak için nereye başvurmamız gerekiyor?  Güçlülerin haklı olduğu değil, haklıların güçlü olduğu bir düzen istiyoruz..
Ekleme Tarihi: 18 Mayıs 2021 - Salı

Kanunu Kime Uygulatacağız?

2 buçuk 3 seneye yakındır tüketicilerin hakları hususunda mücadele veriyorum. 
İnsanlar kandırılmasın, 
Dolandırılmasın, 
Haklarını bilsinler diye.. 


Bu amaç doğrultusunda basın açıklamaları yapıyoruz, 
Röportajlar yapıyoruz, 
Köşe yazıları yazıyoruz, 
Tüketicileri bilinçlendirmek için programlar yapıyoruz, 
Hakem heyetlerine katılıyoruz, 
Sosyal medyadan yazıyoruz, 
Gerek yönetmelik, gerekse kanunlar çıkmasında ön ayak oluyoruz. 


Anlayacağınız insanlara ulaşmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz, daha fazlasını yapmak için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. 
Tabi bu mücadeleyi yaparken kanunlar çerçevesinde yapıyoruz. 
Tüketici kanununda ne diyorsa onu uygulatmaya çalışıyoruz. 


Peki ama olan kanunları uygulamayan hakem heyetleri hatta işin acı tarafı bu kanunları uygulamayan tüketici mahkemeleri varsa karşınızda ne yapacağız? 
Kime derdimizi anlatacağız? 
Tüketicileri firmaların şerrinden nasıl koruyacağız? 
Tüketici kanunun 13 Maddesinde der ki; 
 “Ayıplı hizmet, sözleşmede belirlenen süre içinde başlamaması veya taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir.” 

Ve aynı kanunun 15. Maddesinde der ki; 

Hizmetin ayıplı ifa edildiği durumlarda tüketici, hizmetin yeniden görülmesi, hizmet sonucu ortaya çıkan eserin ücretsiz onarımı, ayıp oranında bedelden indirim veya sözleşmeden dönme haklarından birini sağlayıcıya karşı kullanmakta serbesttir. Sağlayıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar sağlayıcı tarafından karşılanır. Tüketici, bu seçimlik haklarından biri ile birlikte Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir. 

Peki kanunlar bu kadar açık ve netken, pandemi sürecinde özel okullar neden tüketicilerin 3 aylık paralarını iade etmediler? 
Hadi özel okullar etmedi. Çünkü adamlar önce ticarethane sonra eğitimci onların etmemesini anlayabiliyorum. 
Ya tüketici hakem heyetleri neden tüketicilerin başvurularını reddetti? 


Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı Tüketici Hakem Heyetlerine bir yazı gönderdi ve dedi ki uzaktan eğitimle yüz yüze eğitim birbirinin yerini tutar. 
Böyle bir yazı gelince hakem heyetleri kanunu falan unuttu bakanlık ne diyorsa onu uyguladı. 


E hepimizin içini acıtan Tüketici Mahkemeleri nasıl kanunu uygulamaz? 
Mahkemenin görevi kanun uygulamak değil mi? 
Biz bu kanunları uygulatmak için nereye başvurmamız gerekiyor? 
Güçlülerin haklı olduğu değil, haklıların güçlü olduğu bir düzen istiyoruz..

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber