Umut Karademir
Köşe Yazarı
Umut Karademir
 

Cayma Bedeli Alınamaz!

            Yıl 1994 Türkiye’de ilk mobil operatör kuruldu ve hizmet vermeye başladı. O dönemlerde cep telefonu almak, mobil hat almak hem maddi açıdan zor hem de prosedür açısından zor. Şimdiki gibi kimliğinizi verip hat falan alamıyorsunuz. Üzerinize kayıtlı elektrik faturası falan istiyorlar. Hadi hattınızı aldınız diyelim konuşmak ne mümkün çok pahalı. Hatırlıyorum da o dönemde birbirimizi bir kere çaldırıp kapatırdık. Sonra karşı taraftaki sana çağrı atardı. Güya aklımdasın anlamına gelirdi. Çağrı atmayana küsülürdü. Derken... Teknoloji acayip hızlı ilerledi. Şimdi telefonlarımıza dünyayı sığdırdık. Tabi bu teknolojik gelişmeler hayatımızı kolaylaştırdığı kadar, hayatımıza yeni zorluklar ve yeni terimler getirdi. Bunlardan bazıları; Cayma Hakkı, Cayma Bedeli, Numara Taşıma vs vs... Şimdi bir mobil operatörü aldınız bunu size satan yetkililer size diyor ki; Normalde bu tarifenin fiyatı 100 lira ama iki yıl bizde kalma sözü verirsen size 70 lira... Tabi o tarifeyi 100 liraya kullananı hiç görmedik. Siz sözleşme imzalarsınız, iki yıl o operatörde hapsolursunuz. Hattınızı başka operatöre taşımaya kalkarsanız, karşınıza hemen cayma bedeli diye ceza çıkar. O parayı vermemek için cayamazsınız. Buraya kadar yazılanları herkes biliyor. Şimdi gelelim çoğu vatandaşımızın bilmediği duruma... Tüketici kanunu der ki; TÜKETİCİDEN CAYMA BEDELİ ALINAMAZ. Kanunu da hemen alt satıra yazıyorum.   - Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir. Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması hâlinde de tüketici sözleşmeyi feshedebilir. (Tüketici Kanununun 52. Maddesinin 4. Fıkrası) Şimdi akıllara şu sorular geliyor? - Madem böyle kanun var servis sağlayıcıları neden kanunlara uymuyor? Operatörler, servis sağlayıcıları kendilerini kanundan daha mı yukarıda görüyorlar? - Kanunu uygulayanlar neden bu duruma müdahale etmiyor?  - Kanun uygulayıcılar da mı servis sağlayıcıları kanundan büyük görüyor? Servis sağlayıcılar neden böyle rahat rahat davranıyor biliyor musunuz? Çünkü bizim çok değerli yetkililerimiz kanunları çıkarıyor. Diyor ki servis sağlayıcıları, tüketiciden cayma bedeli alamaz. Alırsa ne olur? İşte orası yok. Kanunu çıkarıyoruz ama bu kanuna uymayana ne yapacağız onu yazmadığımız için servis sağlayıcıları için bir sorun olmuyor. İşin özü kanun diyor ki bunu yapamazsın kanun çıkardım. Karşı tarafta diyor ki;  Hadi alıyorum cayma bedeli ne olacak? Kanunda diyor ki;  Vallahi bende bilmiyorum.
Ekleme Tarihi: 21 Haziran 2021 - Pazartesi

Cayma Bedeli Alınamaz!

 

 

 

 

 

 

Yıl 1994
Türkiye’de ilk mobil operatör kuruldu ve hizmet vermeye başladı.
O dönemlerde cep telefonu almak, mobil hat almak hem maddi açıdan zor hem de prosedür açısından zor.

Şimdiki gibi kimliğinizi verip hat falan alamıyorsunuz. Üzerinize kayıtlı elektrik faturası falan istiyorlar.
Hadi hattınızı aldınız diyelim konuşmak ne mümkün çok pahalı.
Hatırlıyorum da o dönemde birbirimizi bir kere çaldırıp kapatırdık. Sonra karşı taraftaki sana çağrı atardı. Güya aklımdasın anlamına gelirdi.
Çağrı atmayana küsülürdü.
Derken...
Teknoloji acayip hızlı ilerledi.
Şimdi telefonlarımıza dünyayı sığdırdık.
Tabi bu teknolojik gelişmeler hayatımızı kolaylaştırdığı kadar, hayatımıza yeni zorluklar ve yeni terimler getirdi.
Bunlardan bazıları;
Cayma Hakkı, Cayma Bedeli, Numara Taşıma vs vs...
Şimdi bir mobil operatörü aldınız bunu size satan yetkililer size diyor ki;
Normalde bu tarifenin fiyatı 100 lira ama iki yıl bizde kalma sözü verirsen size 70 lira...
Tabi o tarifeyi 100 liraya kullananı hiç görmedik.
Siz sözleşme imzalarsınız, iki yıl o operatörde hapsolursunuz. Hattınızı başka operatöre taşımaya kalkarsanız, karşınıza hemen cayma bedeli diye ceza çıkar. O parayı vermemek için cayamazsınız.
Buraya kadar yazılanları herkes biliyor. Şimdi gelelim çoğu vatandaşımızın bilmediği duruma...
Tüketici kanunu der ki; TÜKETİCİDEN CAYMA BEDELİ ALINAMAZ. Kanunu da hemen alt satıra yazıyorum.
  - Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir. Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması hâlinde de tüketici sözleşmeyi feshedebilir.
(Tüketici Kanununun 52. Maddesinin 4. Fıkrası)
Şimdi akıllara şu sorular geliyor?
- Madem böyle kanun var servis sağlayıcıları neden kanunlara uymuyor? Operatörler, servis sağlayıcıları kendilerini kanundan daha mı yukarıda görüyorlar?
- Kanunu uygulayanlar neden bu duruma müdahale etmiyor? 
- Kanun uygulayıcılar da mı servis sağlayıcıları kanundan büyük görüyor?
Servis sağlayıcılar neden böyle rahat rahat davranıyor biliyor musunuz? Çünkü bizim çok değerli yetkililerimiz kanunları çıkarıyor. Diyor ki servis sağlayıcıları, tüketiciden cayma bedeli alamaz.
Alırsa ne olur?
İşte orası yok.
Kanunu çıkarıyoruz ama bu kanuna uymayana ne yapacağız onu yazmadığımız için servis sağlayıcıları için bir sorun olmuyor.
İşin özü kanun diyor ki bunu yapamazsın kanun çıkardım.
Karşı tarafta diyor ki; 
Hadi alıyorum cayma bedeli ne olacak?
Kanunda diyor ki; 
Vallahi bende bilmiyorum.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber