Tohum Topları Toprak ile Buluştu

Van Haber 03.03.2024 - 21:42, Güncelleme: 03.03.2024 - 21:42
 

Tohum Topları Toprak ile Buluştu

ÇEKUD(Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği), ile Van Bilgi İzcilik Spor Kulübünün proje ortaklığı ile Tohum Toplar, toprak ile buluştu.

  Proje Koordinatörü Savaş Boru yaptığı açıklamada şöyle dedi: Atalarımızın binlerce yıldır tohum saklama ve ekim yapma yöntemi olarak kullandığı tohum topu, çevresel sürdürülebilirlik bakımından gündeme gelen ve giderek önemi daha iyi kavranan fidan yetiştirme yöntemidir. Tohum topu, iklim koşulları çimlenme için uygun olana kadar tohumları güvende tutar. Doğayla uyumlu, bakım gerektirmeyen etkili bir ağaçlandırma yöntemidir. Tohum topları, başta meyve çekirdekleri olmak üzere tohumlarla doğanın kendi kendini doğal sürecinde yenilemesine katkı sağlanması bakımından dünyamızı daha yaşanılır bir hale getirir. Özellikle meyve tohumlarının ağaca dönüşmesi ile birlikte yaban hayatının yaşamını devam ettirebilmesi için önemli bir besin kaynağı sağlanmış olur. Üretimi ve doğaya bırakılması oldukça kolay olan tohum topları, başta küresel ısınma olmak üzere çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlar, sel ve erozyonun önlenmesine yardımcı olur. Tohum toplarının yapım süreci sürdürülebilir üretim bilincini artırır. Atölye süreci insanın toprak ve doğa ile ilişkisini kuvvetlendirir. Toplarda kullanılan tohumlar piyasadan tedarik edilebileceği gibi evde-işte, lokantada vb. yenilen meyvelerin çekirdekleri de biriktirilerek değerlendirilebilir. Tükettiğimiz meyvelerin çekirdeğinin doğal dönüşümle fidan haline gelmesine aracılık etmek insanın doğal hayata bakışını ve yaklaşımını güzelleştirir. Tohum topu yapımını deneyimleyenler, hayatları boyunca uygulayabilecekleri doğal bir hobi de edinmiş olur. Biz doğal güzellikleri ile adeta büyüleyen Vanımızda bugün, çam, meşe ve servi tohumlarından oluşan tohum toplarını doğa ile buluşturduk. Doğal yaşamın korunmasına katkıda bulunmak, geçlerimiz ve çocuklarımızda bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla ÇEKUD olarak bizleri yalnız bırakmayan Bilgi İzciik Spor Kulübü sporcu ve izcilerine çok teşekkür ediyoruz. Vanhaberleri - Van Haber - Yerel Van Haber - Yerel Haberler
ÇEKUD(Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği), ile Van Bilgi İzcilik Spor Kulübünün proje ortaklığı ile Tohum Toplar, toprak ile buluştu.

  Proje Koordinatörü Savaş Boru yaptığı açıklamada şöyle dedi: Atalarımızın binlerce yıldır tohum saklama ve ekim yapma yöntemi olarak kullandığı tohum topu, çevresel sürdürülebilirlik bakımından gündeme gelen ve giderek önemi daha iyi kavranan fidan yetiştirme yöntemidir. Tohum topu, iklim koşulları çimlenme için uygun olana kadar tohumları güvende tutar. Doğayla uyumlu, bakım gerektirmeyen etkili bir ağaçlandırma yöntemidir.
Tohum topları, başta meyve çekirdekleri olmak üzere tohumlarla doğanın kendi kendini doğal sürecinde yenilemesine katkı sağlanması bakımından dünyamızı daha yaşanılır bir hale getirir.


Özellikle meyve tohumlarının ağaca dönüşmesi ile birlikte yaban hayatının yaşamını devam ettirebilmesi için önemli bir besin kaynağı sağlanmış olur.
Üretimi ve doğaya bırakılması oldukça kolay olan tohum topları, başta küresel ısınma olmak üzere çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlar, sel ve erozyonun önlenmesine yardımcı olur.
Tohum toplarının yapım süreci sürdürülebilir üretim bilincini artırır.
Atölye süreci insanın toprak ve doğa ile ilişkisini kuvvetlendirir.

Toplarda kullanılan tohumlar piyasadan tedarik edilebileceği gibi evde-işte, lokantada vb. yenilen meyvelerin çekirdekleri de biriktirilerek değerlendirilebilir.
Tükettiğimiz meyvelerin çekirdeğinin doğal dönüşümle fidan haline gelmesine aracılık etmek insanın doğal hayata bakışını ve yaklaşımını güzelleştirir.
Tohum topu yapımını deneyimleyenler, hayatları boyunca uygulayabilecekleri doğal bir hobi de edinmiş olur.
Biz doğal güzellikleri ile adeta büyüleyen Vanımızda bugün, çam, meşe ve servi tohumlarından oluşan tohum toplarını doğa ile buluşturduk. Doğal yaşamın korunmasına katkıda bulunmak, geçlerimiz ve çocuklarımızda bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla ÇEKUD olarak bizleri yalnız bırakmayan Bilgi İzciik Spor Kulübü sporcu ve izcilerine çok teşekkür ediyoruz.

Vanhaberleri - Van Haber - Yerel Van Haber - Yerel Haberler

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber