Sokak Berberleri Zor Günler Geçiriyor

Ekonomi 08.08.2022 - 22:18, Güncelleme: 08.08.2022 - 22:18
 

Sokak Berberleri Zor Günler Geçiriyor

Pakistan'ın hemen her köşesinde görülebilen sokak berberleri, uygun fiyatlar sebebiyle düşük gelirli vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Dükkan kiralayacak bütçesi olmayan sokak berberleri, yazın sıcağından korunmak için bazen bir ağacın altına, bazen de işlek caddelerde buldukları uygun yerlere tezgahını açıyor.

 Ülkede yaygın bir gelenek olan sokak berberliği, çok sayıda yabancının da dikkatini çekmiş durumda. Dünyanın çeşitli yerlerinden gezginler, sokak berberleriyle ilgili içerikler üretmek için Pakistan'a geliyor. Ancak ülkedeki ekonomik şartlar, sokak berberliği sektörünü de etkisi altına aldı. Berberler, bir taraftan artan maliyetlerden şikayet ederken, diğer yandan müşterilerin de azaldığını belirtiyor. Beşte bir fiyatına saç kesiyorlar Başkentin F-6 bölgesinde sokak berberliği yapan İrşad Riyaz, 25-26 yıldır bu mesleği yaptığını ve işini sevdiğini söyledi. Riyaz, her şeyin pahalandığını ifade ederek bununla başa çıkmakta zorlandıklarını dile getirdi. Dükkan sahibi berberlerde saç ve sakal tıraşının 1000 Pakistan rupisi (77 Türk lirası) olduğunu aktaran Riyaz, kendisinin ise bunu 200 rupiye (15.3 Türk lirası) yaptığını vurguladı. Riyaz, günlük ortalama 1200 rupi (92 Türk lirası) kazandığını ancak artan maliyetlerin kendisini zorladığını kaydetti. Riyaz'ın müşterilerinden Aşık Gil da hayat pahalılığı sebebiyle sokak berberlerini tercih ettiğini ve daha uygun fiyatlara tıraş olduğunu belirtti. Dükkan fiyatları yüksek İslamabad'daki Basın Kulübü yakınında tezgah açan Rizvan Han, ekonomik şartların kötüleşmesinin ardından müşterilerinin azaldığını söyledi. Han, şimdilik günlük 10-20 müşterisinin olduğunu belirterek "Sakal tıraşından 50 rupi (Yaklaşık 4 Türk lirası) kazanıyoruz. Günlük 50 kişi de gelse geçinmek zor" dedi. Bir diğer sokak berberi Seyit Ahmet, uzun yıllardır bu işi yaptığını ancak pahalı olması sebebiyle dükkan kiralayamadığını vurguladı. Ahmet, bulduğu uygun yerlerde tezgah açtığını ifade ederek, günlük kazancının ortalama 1000 rupi (77 Türk lirası) olduğunu ifade etti. Kazandığı tüm paranın masraflara gittiğini belirten Ahmet, en basit şeylerin dahi 200-300 rupiye (15.3-23 Türk lirası) çıktığını ve kenara para koyamadıklarını kaydetti. AA Pakistan ekonomisi sıkıntıda Pakistan ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyor. Ülkedeki yıllık enflasyon, Temmuz'da yüzde 24.9 ile 14 yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Ülke, IMF'nin 1.17 milyar dolarlık krediyi henüz serbest bırakmaması sebebiyle ciddi bir döviz kıtlığıyla karşı karşıya bulunuyor. Bu durum, ülkenin Sri Lanka'nın ardından iflasa düşebileceği konusunda endişelere yol açıyor. Pakistan'a Çin bu hafta 2 milyar dolar kredi sağladı. 
Pakistan'ın hemen her köşesinde görülebilen sokak berberleri, uygun fiyatlar sebebiyle düşük gelirli vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Dükkan kiralayacak bütçesi olmayan sokak berberleri, yazın sıcağından korunmak için bazen bir ağacın altına, bazen de işlek caddelerde buldukları uygun yerlere tezgahını açıyor.

 Ülkede yaygın bir gelenek olan sokak berberliği, çok sayıda yabancının da dikkatini çekmiş durumda. Dünyanın çeşitli yerlerinden gezginler, sokak berberleriyle ilgili içerikler üretmek için Pakistan'a geliyor.
Ancak ülkedeki ekonomik şartlar, sokak berberliği sektörünü de etkisi altına aldı. Berberler, bir taraftan artan maliyetlerden şikayet ederken, diğer yandan müşterilerin de azaldığını belirtiyor.

Beşte bir fiyatına saç kesiyorlar

Başkentin F-6 bölgesinde sokak berberliği yapan İrşad Riyaz, 25-26 yıldır bu mesleği yaptığını ve işini sevdiğini söyledi. Riyaz, her şeyin pahalandığını ifade ederek bununla başa çıkmakta zorlandıklarını dile getirdi. Dükkan sahibi berberlerde saç ve sakal tıraşının 1000 Pakistan rupisi (77 Türk lirası) olduğunu aktaran Riyaz, kendisinin ise bunu 200 rupiye (15.3 Türk lirası) yaptığını vurguladı. Riyaz, günlük ortalama 1200 rupi (92 Türk lirası) kazandığını ancak artan maliyetlerin kendisini zorladığını kaydetti.
Riyaz'ın müşterilerinden Aşık Gil da hayat pahalılığı sebebiyle sokak berberlerini tercih ettiğini ve daha uygun fiyatlara tıraş olduğunu belirtti.

Dükkan fiyatları yüksek

İslamabad'daki Basın Kulübü yakınında tezgah açan Rizvan Han, ekonomik şartların kötüleşmesinin ardından müşterilerinin azaldığını söyledi.
Han, şimdilik günlük 10-20 müşterisinin olduğunu belirterek "Sakal tıraşından 50 rupi (Yaklaşık 4 Türk lirası) kazanıyoruz. Günlük 50 kişi de gelse geçinmek zor" dedi. Bir diğer sokak berberi Seyit Ahmet, uzun yıllardır bu işi yaptığını ancak pahalı olması sebebiyle dükkan kiralayamadığını vurguladı.
Ahmet, bulduğu uygun yerlerde tezgah açtığını ifade ederek, günlük kazancının ortalama 1000 rupi (77 Türk lirası) olduğunu ifade etti.
Kazandığı tüm paranın masraflara gittiğini belirten Ahmet, en basit şeylerin dahi 200-300 rupiye (15.3-23 Türk lirası) çıktığını ve kenara para koyamadıklarını kaydetti. AA


Pakistan ekonomisi sıkıntıda

Pakistan ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyor. Ülkedeki yıllık enflasyon, Temmuz'da yüzde 24.9 ile 14 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.
Ülke, IMF'nin 1.17 milyar dolarlık krediyi henüz serbest bırakmaması sebebiyle ciddi bir döviz kıtlığıyla karşı karşıya bulunuyor. Bu durum, ülkenin Sri Lanka'nın ardından iflasa düşebileceği konusunda endişelere yol açıyor. Pakistan'a Çin bu hafta 2 milyar dolar kredi sağladı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber