Kovid-19'un kısırlık riski ortaya çıktı

Sağlık (Web Sitesi) - Web Sitesi | 04.05.2021 - 11:47, Güncelleme: 04.05.2021 - 11:48
 

Kovid-19'un kısırlık riski ortaya çıktı

Koronavirüsün öldürmediği hastalarda kalıcı hasarlar bıraktığı bilinirken bunların yayıldığı yelpaze ise her geçen gün genişliyor. Bilim insanlarının tespitleri arasına yeni bir faktör daha eklendi. Buna göre koronavirüs erkeklerde kısırlık riskini tetikleyen bir faktör olarak öne çıktı.

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüsün, erkeklerde sperm hücrelerinin yıkımına neden olup kısırlık tehlikesi yarattığı iddia edildi. Üroloji ve Üreme Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu, "Bilimsel çalışmalar devam ediyor ama Çin'de bir grup hasta üzerinde yapılan çalışmada, Kovid-19 geçirenlerde virüsün etkisiyle, erkek hastaların testisinde sperm üreten hücrelerini öldürdüğü ve testis dokusuna zarar verdiği gösterildi" dedi. İşte Doç Dr. Emre Bakırcıoğlu'nun kısırlık riskini tetiklediğini belirttiği koronavirüsün ilgili alandaki tespitleri aktardığı o sözleri: Pandemi süreci içerisinde hastalığın erkekte ve kadında doğurganlık ve üreme organları üzerindeki etkilerini de anlamak için çalışmalar hızla başladı ve halen devam ediyor. TESTİSTE AĞRI ŞİKAYETLERİ ARTTI Araştırmalara konu olan bazı erkeklerin Kovid- 19 teşhisi ile birlikte testislerinde ağrı şikâyeti tespit edildi (bir bildiride yüzde 7, diğerinde yüzde 14). Bunda virüsün hücre içine giriş yaptığı ve bazı reseptörlerin varlığının tespit edilmesi, erkekte testisi etkileme olasılığını göstermiştir. Testosteron hormonu nedeniyle, erkeklerde virüsün daha fazla sitokin fırtınasına yol açtığı ve daha ağır seyretmesine neden olduğu düşünülüyor.  İtalya-Floransa Üniversitesi Careggi Hastanesi'nde Yoğun Bakım ünitesine alınan 31 erkekte yapılan çalışmada, durumu ağırlaşan erkeklerle bulguların düzelmeye gittiği vakalar karşılaştırıldı. Durumu ağırlaşan ve ölümle sonuçlanan vakaların testosteron değerlerinin iyileşen erkeklerden anlamlı oranda düşük olduğu görüldü   ​
Koronavirüsün öldürmediği hastalarda kalıcı hasarlar bıraktığı bilinirken bunların yayıldığı yelpaze ise her geçen gün genişliyor. Bilim insanlarının tespitleri arasına yeni bir faktör daha eklendi. Buna göre koronavirüs erkeklerde kısırlık riskini tetikleyen bir faktör olarak öne çıktı.

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüsün, erkeklerde sperm hücrelerinin yıkımına neden olup kısırlık tehlikesi yarattığı iddia edildi. Üroloji ve Üreme Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu, "Bilimsel çalışmalar devam ediyor ama Çin'de bir grup hasta üzerinde yapılan çalışmada, Kovid-19 geçirenlerde virüsün etkisiyle, erkek hastaların testisinde sperm üreten hücrelerini öldürdüğü ve testis dokusuna zarar verdiği gösterildidedi.

İşte Doç Dr. Emre Bakırcıoğlu'nun kısırlık riskini tetiklediğini belirttiği koronavirüsün ilgili alandaki tespitleri aktardığı o sözleri:

Pandemi süreci içerisinde hastalığın erkekte ve kadında doğurganlık ve üreme organları üzerindeki etkilerini de anlamak için çalışmalar hızla başladı ve halen devam ediyor.

TESTİSTE AĞRI ŞİKAYETLERİ ARTTI

Araştırmalara konu olan bazı erkeklerin Kovid- 19 teşhisi ile birlikte testislerinde ağrı şikâyeti tespit edildi (bir bildiride yüzde 7, diğerinde yüzde 14).

Bunda virüsün hücre içine giriş yaptığı ve bazı reseptörlerin varlığının tespit edilmesi, erkekte testisi etkileme olasılığını göstermiştir. Testosteron hormonu nedeniyle, erkeklerde virüsün daha fazla sitokin fırtınasına yol açtığı ve daha ağır seyretmesine neden olduğu düşünülüyor.

 İtalya-Floransa Üniversitesi Careggi Hastanesi'nde Yoğun Bakım ünitesine alınan 31 erkekte yapılan çalışmada, durumu ağırlaşan erkeklerle bulguların düzelmeye gittiği vakalar karşılaştırıldı.

Durumu ağırlaşan ve ölümle sonuçlanan vakaların testosteron değerlerinin iyileşen erkeklerden anlamlı oranda düşük olduğu görüldü

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber