KKKA Uyarısı: Keneye Dikkat!

Sağlık 23.05.2025 - 11:38, Güncelleme: 23.05.2025 - 11:38
 

KKKA Uyarısı: Keneye Dikkat!

Uzmandan KKKA Uyarısı: İlkbahar ve Yaz Aylarında Kenelere Dikkat!

Van İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ferdane Şeyma Toplu, özellikle sıcak havaların etkili olduğu ilkbahar ve yaz aylarında artış gösteren Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları uyardı. Uzmanlar, ölümcül sonuçlar doğurabilen bu hastalığa karşı alınması gereken önlemleri sıraladı. Keneler yoluyla bulaşan KKKA hastalığı, Türkiye'de özellikle İç Anadolu’nun kuzeyi, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ve Orta Karadeniz bölgelerinde yaygın olarak görülüyor. Hastalık; ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtilerle başlarken, ağır vakalarda iç ve dış kanamalara ve ölüme yol açabiliyor. Dr. Toplu: “Kene tutunan kişiler 10 gün boyunca kendini izlemeli” Konuya ilişkin açıklama yapan Dr. Ferdane Şeyma Toplu, hastalığın genellikle kene ısırmasıyla bulaştığını belirterek, “Vücuda kene tutunması durumunda, kişilerin 10 gün boyunca sağlık durumlarını gözlemlemeleri ve baş ağrısı, ateş, halsizlik, bulantı gibi belirtiler ortaya çıktığında mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir” dedi. Korunmak için bu önlemleri alın Dr. Toplu, tarla, orman ve benzeri riskli alanlara gidilirken vücudu tamamen örten kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Açık renkli giysilerin kenelerin fark edilmesini kolaylaştıracağını söyleyen Toplu, “Pantolon paçaları çorap içine sokulmalı, yere oturulacaksa açık renkli örtüler kullanılmalıdır. Eve dönüşte hem kişinin hem de çocukların vücutları, özellikle saç dipleri, ense, kulak arkası, koltuk altı ve diz arkası gibi bölgeler dikkatlice kontrol edilmelidir” diye konuştu. Kene asla ezilmemeli, kimyasal dökülmemeli Kene ile karşılaşıldığında kesinlikle ezilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Toplu, “Keneyi çıkarmak için sigara basmak, alkol veya kolonya dökmek gibi yanlış uygulamalardan kaçınılmalı. Kene, bir bez, poşet veya eldiven yardımıyla dikkatlice çıkarılmalı ya da sağlık kuruluşunda müdahale edilmelidir. Ayrıca hayvanların kan, doku ve çıkartılarına çıplak elle temas edilmemelidir” uyarısında bulundu. Son olarak, hastalık taşıyan kişilere bakım verenlerin mutlaka eldiven, maske ve önlük gibi kişisel koruyucu ekipmanlar kullanması gerektiğinin altını çizen Dr. Toplu, toplumun KKKA konusunda bilinçlendirilmesinin hayati önem taşıdığını belirtti.   vanhaberleri - vanhaber - yerel vanhaber - yerelhaberler 
Uzmandan KKKA Uyarısı: İlkbahar ve Yaz Aylarında Kenelere Dikkat!

Van İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ferdane Şeyma Toplu, özellikle sıcak havaların etkili olduğu ilkbahar ve yaz aylarında artış gösteren Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarına karşı vatandaşları uyardı. Uzmanlar, ölümcül sonuçlar doğurabilen bu hastalığa karşı alınması gereken önlemleri sıraladı.

Keneler yoluyla bulaşan KKKA hastalığı, Türkiye'de özellikle İç Anadolu’nun kuzeyi, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ve Orta Karadeniz bölgelerinde yaygın olarak görülüyor. Hastalık; ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtilerle başlarken, ağır vakalarda iç ve dış kanamalara ve ölüme yol açabiliyor.

Dr. Toplu: “Kene tutunan kişiler 10 gün boyunca kendini izlemeli”

Konuya ilişkin açıklama yapan Dr. Ferdane Şeyma Toplu, hastalığın genellikle kene ısırmasıyla bulaştığını belirterek, “Vücuda kene tutunması durumunda, kişilerin 10 gün boyunca sağlık durumlarını gözlemlemeleri ve baş ağrısı, ateş, halsizlik, bulantı gibi belirtiler ortaya çıktığında mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir” dedi.

Korunmak için bu önlemleri alın

Dr. Toplu, tarla, orman ve benzeri riskli alanlara gidilirken vücudu tamamen örten kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Açık renkli giysilerin kenelerin fark edilmesini kolaylaştıracağını söyleyen Toplu, “Pantolon paçaları çorap içine sokulmalı, yere oturulacaksa açık renkli örtüler kullanılmalıdır. Eve dönüşte hem kişinin hem de çocukların vücutları, özellikle saç dipleri, ense, kulak arkası, koltuk altı ve diz arkası gibi bölgeler dikkatlice kontrol edilmelidir” diye konuştu.

Kene asla ezilmemeli, kimyasal dökülmemeli

Kene ile karşılaşıldığında kesinlikle ezilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Toplu, “Keneyi çıkarmak için sigara basmak, alkol veya kolonya dökmek gibi yanlış uygulamalardan kaçınılmalı. Kene, bir bez, poşet veya eldiven yardımıyla dikkatlice çıkarılmalı ya da sağlık kuruluşunda müdahale edilmelidir. Ayrıca hayvanların kan, doku ve çıkartılarına çıplak elle temas edilmemelidir” uyarısında bulundu.

Son olarak, hastalık taşıyan kişilere bakım verenlerin mutlaka eldiven, maske ve önlük gibi kişisel koruyucu ekipmanlar kullanması gerektiğinin altını çizen Dr. Toplu, toplumun KKKA konusunda bilinçlendirilmesinin hayati önem taşıdığını belirtti.

 

vanhaberleri vanhaber - yerel vanhaber - yerelhaberler 

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber