'Millet Bahçesi'ne isim önerdi!

Gündem 31.05.2021 - 18:44, Güncelleme: 31.05.2021 - 18:44
 

'Millet Bahçesi'ne isim önerdi!

Van’da eski devlet hastanesi alanında oluşturulacak Millet Bahçesinin yapımı tüm hızıyla sürerken, Vanlılar millet bahçesinin isminin ne olacağı hakkında önerilerde bulunmaya devam ediyor.

Yaklaşık bir ay önce yapına başlanan Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) ortak çalışması ile 20 bin metrekarelik alanda hayata geçirilecek olan millet bahçesi  projesinde 104 araçlık otopark, millet kıraathanesi, çay evi ve 12 dükkan yer alıyor.Yaklaşık 15 milyon TL’ye mal olacak proje alanında ayrıca bin metrekarelik biyolojik gölet, çocuk oyun alanları, kültür fizik (fitness), bisiklet parkuru, koşu parkuru ve yürüyüş yolları gibi doğa ile iç içe yeşil bir alan oluşturulması planlanıyor. Vanlılar, “Vani Mehmet Efendi Millet Bahçesi olsun” Yıl sonunda tamamlanması hedeflenen millet bahçesi için bir çok isim gündeme gelirken isim önerileri arasında en dikkat çekeni ise ‘Vani Mehmet Efendi Millet Bahçesi’ ismi oldu. Van halkı bölgenin çehresini değiştirecek millet bahçesinin isminin ‘Vani Mehmet Efendi Millet Bahçesi’ olması yönünde sosyal medya platformaları aracalığıyla kampanyalarını sürdürüyor. “Vani Mehmet Efendi kimdir” Vani Mehmet Efendi Van’ın Hoşab kasabasında dünyaya geldi. Babası Bistâm Efendi’dir. Hoşab doğumlu olması nedeniyle Vanî ve Hoşâbî namıyla anıldı. İlim tahsiline Van’da başlarken daha sonra Tebriz, Gence ve Karabağ’da ilmini geliştirdi. Vani Mehmed Efendi, İstanbul’da Yenicami kürsü vaizliği, 1683’teki II. Viyana Kuşatması’na ordu vâizi olarak katıldı. Kuşatma sonrası yoğun baskılar sonucu padişah tarafından Bursa’nın Kestel ilçesine sürüldü ve ömrünün geri kalanını burada sürdürdü. İstanbul Boğazı’nın sembollerinden biri olan Üsküdar’daki tarihi Vaniköy Camisinin de banisidir. 1670 yılında Vani Mehmet Efendi tarafından yaptırılan Vaniköy Köy Camii bilinmeyen bir nedenle çıkan yangında kullanılamaz hale gelmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da restorasyon çalışmaları için özel talimat verilmişti.         YEREL VAN HABER ÖZEL
Van’da eski devlet hastanesi alanında oluşturulacak Millet Bahçesinin yapımı tüm hızıyla sürerken, Vanlılar millet bahçesinin isminin ne olacağı hakkında önerilerde bulunmaya devam ediyor.

Yaklaşık bir ay önce yapına başlanan Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) ortak çalışması ile 20 bin metrekarelik alanda hayata geçirilecek olan millet bahçesi  projesinde 104 araçlık otopark, millet kıraathanesi, çay evi ve 12 dükkan yer alıyor.Yaklaşık 15 milyon TL’ye mal olacak proje alanında ayrıca bin metrekarelik biyolojik gölet, çocuk oyun alanları, kültür fizik (fitness), bisiklet parkuru, koşu parkuru ve yürüyüş yolları gibi doğa ile iç içe yeşil bir alan oluşturulması planlanıyor.

Vanlılar, “ Vani Mehmet Efendi Millet Bahçesi olsun”

Yıl sonunda tamamlanması hedeflenen millet bahçesi için bir çok isim gündeme gelirken isim önerileri arasında en dikkat çekeni ise ‘ Vani Mehmet Efendi Millet Bahçesi’ ismi oldu. Van halkı bölgenin çehresini değiştirecek millet bahçesinin isminin ‘ Vani Mehmet Efendi Millet Bahçesi’ olması yönünde sosyal medya platformaları aracalığıyla kampanyalarını sürdürüyor.

Vani Mehmet Efendi kimdir”

Vani Mehmet Efendi Van’ın Hoşab kasabasında dünyaya geldi. Babası Bistâm Efendi’dir. Hoşab doğumlu olması nedeniyle Vanî ve Hoşâbî namıyla anıldı. İlim tahsiline Van’da başlarken daha sonra Tebriz, Gence ve Karabağ’da ilmini geliştirdi. Vani Mehmed Efendi, İstanbul’da Yenicami kürsü vaizliği, 1683’teki II. Viyana Kuşatması’na ordu vâizi olarak katıldı. Kuşatma sonrası yoğun baskılar sonucu padişah tarafından Bursa’nın Kestel ilçesine sürüldü ve ömrünün geri kalanını burada sürdürdü.

İstanbul Boğazı’nın sembollerinden biri olan Üsküdar’daki tarihi Vaniköy Camisinin de banisidir. 1670 yılında Vani Mehmet Efendi tarafından yaptırılan Vaniköy Köy Camii bilinmeyen bir nedenle çıkan yangında kullanılamaz hale gelmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da restorasyon çalışmaları için özel talimat verilmişti.

        YEREL VAN HABER ÖZEL

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber