AŞIKLAR VANDA BULUŞUYOR.

Kültür-Sanat 20.02.2024 - 12:09, Güncelleme: 20.02.2024 - 14:21
 

AŞIKLAR VANDA BULUŞUYOR.

Türk sözlü anlatı geleneğinin en önemli temsillerinden olan aşıklık geleneği Van’da canlılığını sürdürmeye devam etmektedir. Usta çırak ilişkisiyle yetişen aşıklar kendi yazdıkları halk şiirlerini yanı sıra usta malı eserleri de dilendirerek aşıklık geleneğinin sürdürülmesine katkı sağlamaktadırlar

. Anadolu coğrafyasının güzel renklerinden biri olan sözlü anlatı geleneğini temsilcileri bu geleneği yarınlara aktarma adına yazıp, çalıp söylemeye devam etmekteler. Ülkemizin çoğu bölgesinde bulunan bu gelenek özellikle Doğu Anadolu bölgesinde tüm canlılığıyla sürdürülmektedir. Aşıklık geleneğin canlı örneklerinin olduğu yerlerden biri de yaşadığımız Van şehridir. Bin yıllardır bu yörede anlatılan, söylenen hikayeleri sazlarıyla birer eser haline getiren Vanlı aşıklar hem geleneğin sürmesine katkı sağlamakta hem yeni aşıkların yetişmesine olanak sağlamaktadırlar. Van Valiliğinin koordinasyonunda ve Van Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Aşıklık geleneğinin sürdürülmesi, yeni aşıkların yetişmesine katkı sunulması ve aşıklık geleneğinin temsilcilerini tüm Van’a tanıtmak amacıyla 26 Şubat 2024 tarihinde Saat 19.00’da Van Devlet Tiyatrosu salonunda “Van Aşıklar Şenliği” düzenlenecektir. Konu ile ilgili bilgi veren Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman ŞAHİN: Bilindiği üzere aşıklık geleneği Anadolu ve Kafkas coğrafyasının kadim bir geleneğidir. Usta aşıklardan eğitim alarak yetişen yeni aşıklar usta-çırak ilişkisi içinde yetişip bu güzel geleneği geleceğe aktarmaktadırlar. Bu coğrafyada yaşanan aşklar, sevdalar, üzüntüler, sevinçler vb. tüm duygular aşığa ilham olmuş ve kendine has anlatımıyla bunu dile getirmiştir. Ercişli Emrah gibi sözlü anlatı geleneğinin önemli temsilcilerinin yetiştiği Van’da bugün bu güzel geleneğin önemli temsilcilerini ağırlayacağız. Halk kültürümüzün bu nadir unsurunu yarınlara aktarmak için birbirinden değerli aşıklarımız ezgilerini halkımızın beğenisine sunacaklardır. Böyle bir etkinliği Van’da yapmak bizi heyecanlandırıyor. Umuyorum ki o gece bize eşlik edecek tüm vatandaşımız da bu heyecanı yaşayacaktır. Vanlı Aşık Ahmet POYRAZOĞLU, Aşık Aburrehim SAĞLAM, Aşık Bayram DENİZOĞLU, Aşık Selahattin DÜNDAR, Aşık Muhlis DENİZ, Aşık Temel TURABİ, Vanlı Aşık Mehmet ÇAĞLAR ve Vanlı Ozan Kazım GÜLLE’nin birbirinden güzel eserlerini dinleyeceğimiz bu geceye tüm Vanlı hemşerilerimizi davet etmek istiyorum. Dedi.   Haber Ropörtaj: Ercan ULUTAŞ
Türk sözlü anlatı geleneğinin en önemli temsillerinden olan aşıklık geleneği Van’da canlılığını sürdürmeye devam etmektedir. Usta çırak ilişkisiyle yetişen aşıklar kendi yazdıkları halk şiirlerini yanı sıra usta malı eserleri de dilendirerek aşıklık geleneğinin sürdürülmesine katkı sağlamaktadırlar

.

Anadolu coğrafyasının güzel renklerinden biri olan sözlü anlatı geleneğini temsilcileri bu geleneği yarınlara aktarma adına yazıp, çalıp söylemeye devam etmekteler. Ülkemizin çoğu bölgesinde bulunan bu gelenek özellikle Doğu Anadolu bölgesinde tüm canlılığıyla sürdürülmektedir. Aşıklık geleneğin canlı örneklerinin olduğu yerlerden biri de yaşadığımız Van şehridir. Bin yıllardır bu yörede anlatılan, söylenen hikayeleri sazlarıyla birer eser haline getiren Vanlı aşıklar hem geleneğin sürmesine katkı sağlamakta hem yeni aşıkların yetişmesine olanak sağlamaktadırlar.

Van Valiliğinin koordinasyonunda ve Van Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Aşıklık geleneğinin sürdürülmesi, yeni aşıkların yetişmesine katkı sunulması ve aşıklık geleneğinin temsilcilerini tüm Van’a tanıtmak amacıyla 26 Şubat 2024 tarihinde Saat 19.00’da Van Devlet Tiyatrosu salonunda “Van Aşıklar Şenliği” düzenlenecektir.

Konu ile ilgili bilgi veren Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman ŞAHİN: Bilindiği üzere aşıklık geleneği Anadolu ve Kafkas coğrafyasının kadim bir geleneğidir. Usta aşıklardan eğitim alarak yetişen yeni aşıklar usta-çırak ilişkisi içinde yetişip bu güzel geleneği geleceğe aktarmaktadırlar. Bu coğrafyada yaşanan aşklar, sevdalar, üzüntüler, sevinçler vb. tüm duygular aşığa ilham olmuş ve kendine has anlatımıyla bunu dile getirmiştir. Ercişli Emrah gibi sözlü anlatı geleneğinin önemli temsilcilerinin yetiştiği Van’da bugün bu güzel geleneğin önemli temsilcilerini ağırlayacağız. Halk kültürümüzün bu nadir unsurunu yarınlara aktarmak için birbirinden değerli aşıklarımız ezgilerini halkımızın beğenisine sunacaklardır. Böyle bir etkinliği Van’da yapmak bizi heyecanlandırıyor. Umuyorum ki o gece bize eşlik edecek tüm vatandaşımız da bu heyecanı yaşayacaktır. Vanlı Aşık Ahmet POYRAZOĞLU, Aşık Aburrehim SAĞLAM, Aşık Bayram DENİZOĞLU, Aşık Selahattin DÜNDAR, Aşık Muhlis DENİZ, Aşık Temel TURABİ, Vanlı Aşık Mehmet ÇAĞLAR ve Vanlı Ozan Kazım GÜLLE’nin birbirinden güzel eserlerini dinleyeceğimiz bu geceye tüm Vanlı hemşerilerimizi davet etmek istiyorum. Dedi.

 

Haber Ropörtaj: Ercan ULUTAŞ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber