Ercan Ulutaş
Köşe Yazarı
Ercan Ulutaş
 

GÜRPINAR'LA BAŞEDİLMEZ!

  Adını, billur billur akan  gür sularından, gür pınarlarından alan, güzel Van'ımızın güzel ilçesi Gürpınar, yüzölçümüyle Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biridir. Konum olarak Van' ın en yüksek dağı olan, Başed Dağı'nın (3.650) eteklerinin geniş vadisinde yer alan Gürpınar, eşsiz ovasıyla Gevaş,  Edremit, Çatak ve Bahçesaray gibi kardeş ilçelerinin arasında tabiri caizse onların koruması altındadır.  Geçtiğimiz yaz zirve yapma şansını bulduğumuz Başed Dağı’ndan, Van' a ve Van Gölü'nün seyrine doyum olmuyor! Anlatmak yetersiz, yaşamak gerekir. Based Dağı ismini İslam evliyalarından Başed (r.a)’dan almıştır. Aynı zamanda üstad Bediuzzaman hazretlerinin talebelerinden olan Başed (r.a)’ ın türbesi de bu zirvede bulunmaktadır.   Ben gibi fakire, Başed Dağı' nın zirvesinde ve o evliyanın türbesinde dua etmek nasip oldu. Dilerim tüm insanlara da bir gün nasip olur. Başed Dağ'ının zirvesine çıkmak oldukça zor, inmek ise daha keyifli ve kolaydır.  Gürpınar geniş arazileriyle, tarım ve hayvancılığın yapılabileceği en uygun yerleşim yerlerin başında geliyor. Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, tarım ve hayvancılık için bulunmaz bir kaftandır, Gürpınar.  Nordoz koyununun başkentidir Gürpınar. Balın güzelini de bulursunuz, Nordoz peynirinin hasını da. Kahvaltı sofraları krallara layıktır. Ayrıca coşkun akan derelerinin kenarında ve dahi alabalık tesislerinde bir öğle yemeği ömrünüze ömür katacaktır.  Gürpınar akşamlarında, dost meclislerinde yapılan sohbetler özellikle bu bölgenin insanlarının civanmertliğini dile getirir. İşte böylesi büyük bir kültüre sahiptir Gürpınar. Çağımızın en önemli tarihi sembollerinden biri olan Hoşap Kalesi Gürpınar'ın eşsiz güzelliğinin canlı şahididir. Ayrıca Unesco Koruma Listesi’ne aday olan tarihi yerlerden biridir. Gidemediğiniz, göremediğiniz yer sizin değil der atalarımız!  Gidiniz efendim, Gürpınar'a gidiniz, şayet imkanınız olursa Başed Dağı’na dahi çıkınız. Neden; Çünkü Gürpınar, geniş coğrafyasıyla ve tarihi konumuyla karış karış yaşatılması ve santim santim dolaşılması gereken eşsiz diyarlarımızdan biridir de ondan.  Şayet bir gün olur da Gürpınar'a giderseniz, hiç de abartmadığımı gözlerinizin şahitliğinde göreceksiniz vesselam. Efendim Gürpınar'a gidin, haksız isek kalemimizi kırın...
Ekleme Tarihi: 25 Eylül 2023 - Pazartesi

GÜRPINAR'LA BAŞEDİLMEZ!

 

Adını, billur billur akan  gür sularından, gür pınarlarından alan, güzel Van'ımızın güzel ilçesi Gürpınar, yüzölçümüyle Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biridir.

Konum olarak Van' ın en yüksek dağı olan, Başed Dağı'nın (3.650) eteklerinin geniş vadisinde yer alan Gürpınar, eşsiz ovasıyla Gevaş,  Edremit, Çatak ve Bahçesaray gibi kardeş ilçelerinin arasında tabiri caizse onların koruması altındadır. 

Geçtiğimiz yaz zirve yapma şansını bulduğumuz Başed Dağı’ndan, Van' a ve Van Gölü'nün seyrine doyum olmuyor! Anlatmak yetersiz, yaşamak gerekir. Based Dağı ismini İslam evliyalarından Başed (r.a)’dan almıştır. Aynı zamanda üstad Bediuzzaman hazretlerinin talebelerinden olan Başed (r.a)’ ın türbesi de bu zirvede bulunmaktadır.  

Ben gibi fakire, Başed Dağı' nın zirvesinde ve o evliyanın türbesinde dua etmek nasip oldu. Dilerim tüm insanlara da bir gün nasip olur. Başed Dağ'ının zirvesine çıkmak oldukça zor, inmek ise daha keyifli ve kolaydır. 

Gürpınar geniş arazileriyle, tarım ve hayvancılığın yapılabileceği en uygun yerleşim yerlerin başında geliyor. Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, tarım ve hayvancılık için bulunmaz bir kaftandır, Gürpınar. 

Nordoz koyununun başkentidir Gürpınar. Balın güzelini de bulursunuz, Nordoz peynirinin hasını da. Kahvaltı sofraları krallara layıktır. Ayrıca coşkun akan derelerinin kenarında ve dahi alabalık tesislerinde bir öğle yemeği ömrünüze ömür katacaktır. 

Gürpınar akşamlarında, dost meclislerinde yapılan sohbetler özellikle bu bölgenin insanlarının civanmertliğini dile getirir. İşte böylesi büyük bir kültüre sahiptir Gürpınar.

Çağımızın en önemli tarihi sembollerinden biri olan Hoşap Kalesi Gürpınar'ın eşsiz güzelliğinin canlı şahididir. Ayrıca Unesco Koruma Listesi’ne aday olan tarihi yerlerden biridir.

Gidemediğiniz, göremediğiniz yer sizin değil der atalarımız!  Gidiniz efendim, Gürpınar'a gidiniz, şayet imkanınız olursa Başed Dağı’na dahi çıkınız. Neden; Çünkü Gürpınar, geniş coğrafyasıyla ve tarihi konumuyla karış karış yaşatılması ve santim santim dolaşılması gereken eşsiz diyarlarımızdan biridir de ondan. 

Şayet bir gün olur da Gürpınar'a giderseniz, hiç de abartmadığımı gözlerinizin şahitliğinde göreceksiniz vesselam.

Efendim Gürpınar'a gidin, haksız isek kalemimizi kırın...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber