VAN'DA TAZİYE VAR!

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 05.03.2021 - 10:16, Güncelleme: 05.03.2021 - 10:16
 

VAN'DA TAZİYE VAR!

" Tiyatro ile bir mola vermeli hayata çünkü sahneden başka türlü görülür dünya" Ünlü yazar Murathan Mungan ın eşsiz eserlerinden biri olan" TAZİYE " oyunu önceki gün Van Bölge Tiyatrosunda bir kez daha sahnelendi. Törenin acı yönlerini bir kez daha ortaya koyan Taziye'de evladını nice sancılar ve binbir türlü emeklerle büyüten annenin, öz evladı tarafından öldülmesine şahitlik edip töreye bir kez daha lanet edeceksiniz. Taziye, yazar Murathan Mungan ın Mezopotamya üçlemesi denilen oyunlarından biridir. Diğerleri Geyikler Lanetler, Mahmut ile Yezida adlı oyunlarıdır. Oyun öldürme üzerine kurulu töre geleneğini konu almıştır. Karakterler ; Bedirhan Ağa, Fasla kadın, Kevsa ana ve Heja’dir. Bedirhan ağa öç almak için Fasla kadını, kurulu düğünden kaçırıp kendisine eş yapmıştır. Fakat zamanla onu sevmiştir ve kan davası sevgiye dönüşmüştür. Oğulları Heja doğmuştur. Buna rağmen aileler arası savaş bitmez ve Faslı kadının babası Bedirhan Ağa’yı öldürtür.bunun üstüne Heje kan davası gereği annesini öldürmek zorunda kalır. Çünkü başta Bedirhan Ağa’nın annesi Kevsa ana olmak üzere tüm aile törelerin yerine getirilmesini istemektedir. Bu arada Tüfekliler ve ağlayıcı hem koro işlevi görüyor,hem de oyunculuk yapıyorlar. Oyunda töre baskısı, Heja’nin başkaldırısı, insanların sosyal durumları, hırsları, öç ve tutkuları ve bunların arasında sıkışan sevgi evrensel boyutta işleniyor. Her oyunu ile kendinden söz ettiren ve hemen hemen her oyunu ile büyük festivallerden ödülle dönen Vanin en büyük özel tiyatrosu Van Bölge Tiyatrosu'nun bu sezonki en iddialı projesi olan " TAZİYE " oyunu beş haftadır Vanlı Tiyatroseverlerin beğenisine sunuluyor ve kapalı gişe oynuyor. Van Bölge Tiyatrosu'nun ekibi tamamiyle amatör ve yıllarını bu işe gönüllü olarak adamış bir grup tiyatro severin omuzlarında ilerliyor. Dekorundan kostümüne ışıklarından aksesuarına kadar herşey ekip içinde dayanışma ile yapılıyor … bu ortam ve bu sanat anlayışı ile van halkının da taktirini topluyor . oyunun yönetmeni ve Bölge Tiyatrosu kurucularından Mesut Irk " TAZİYE " oyunu için başı oyalı yazmalı anaların sessiz iniltisi olarak nitelendiriyor . töre aşk intikam ölüm savaşının sıkışıklıgında en büyük zorluğu yaşayan kadınların eril sisteme ve yazılı olmayan kanunlara ağalık atalık hukuku için sessiz kalışının farkına varmışlığını anlatmak istediğini ifade etti..oyunun finalinde de bu emeği dünyanın neresinde olursa olsun töre adı altında kadinlarin vahşice katlidelmesini kınayıp ANNELERE armağan ettiklerini dile getiriyorlar .. oyun her hafta cuma akşamı van bölge tiyatrosu sahnesinde sahnelenmektidir. Tiyatro severlere duyurulur yerinizi ayırtmayı unutmayın… Sanatla kalın, sevgiyle kalın… Ercan Ulutaş

" Tiyatro ile bir mola vermeli hayata çünkü sahneden başka türlü görülür dünya"

Ünlü yazar Murathan Mungan ın eşsiz eserlerinden biri olan" TAZİYE " oyunu önceki gün Van Bölge Tiyatrosunda bir kez daha sahnelendi.

Törenin acı yönlerini bir kez daha ortaya koyan Taziye'de evladını nice sancılar ve binbir türlü emeklerle büyüten annenin, öz evladı tarafından öldülmesine şahitlik edip töreye bir kez daha lanet edeceksiniz.

Taziye, yazar Murathan Mungan ın Mezopotamya üçlemesi denilen oyunlarından biridir. Diğerleri Geyikler Lanetler, Mahmut ile Yezida adlı oyunlarıdır. Oyun öldürme üzerine kurulu töre geleneğini konu almıştır. Karakterler ; Bedirhan Ağa, Fasla kadın, Kevsa ana ve Heja’dir. Bedirhan ağa öç almak için Fasla kadını, kurulu düğünden kaçırıp kendisine eş yapmıştır. Fakat zamanla onu sevmiştir ve kan davası sevgiye dönüşmüştür. Oğulları Heja doğmuştur. Buna rağmen aileler arası savaş bitmez ve Faslı kadının babası Bedirhan Ağa’yı öldürtür.bunun üstüne Heje kan davası gereği annesini öldürmek zorunda kalır. Çünkü başta Bedirhan Ağa’nın annesi Kevsa ana olmak üzere tüm aile törelerin yerine getirilmesini istemektedir. Bu arada Tüfekliler ve ağlayıcı hem koro işlevi görüyor,hem de oyunculuk yapıyorlar. Oyunda töre baskısı, Heja’nin başkaldırısı, insanların sosyal durumları, hırsları, öç ve tutkuları ve bunların arasında sıkışan sevgi evrensel boyutta işleniyor.

Her oyunu ile kendinden söz ettiren ve hemen hemen her oyunu ile büyük festivallerden ödülle dönen Vanin en büyük özel tiyatrosu Van Bölge Tiyatrosu'nun bu sezonki en iddialı projesi olan " TAZİYE " oyunu beş haftadır Vanlı Tiyatroseverlerin beğenisine sunuluyor ve kapalı gişe oynuyor.

Van Bölge Tiyatrosu'nun ekibi tamamiyle amatör ve yıllarını bu işe gönüllü olarak adamış bir grup tiyatro severin omuzlarında ilerliyor. Dekorundan kostümüne ışıklarından aksesuarına kadar herşey ekip içinde dayanışma ile yapılıyor … bu ortam ve bu sanat anlayışı ile van halkının da taktirini topluyor .

oyunun yönetmeni ve Bölge Tiyatrosu kurucularından Mesut Irk " TAZİYE " oyunu için başı oyalı yazmalı anaların sessiz iniltisi olarak nitelendiriyor .

töre aşk intikam ölüm savaşının sıkışıklıgında en büyük zorluğu yaşayan kadınların eril sisteme ve yazılı olmayan kanunlara ağalık atalık hukuku için sessiz kalışının farkına varmışlığını anlatmak istediğini ifade etti..
oyunun finalinde de bu emeği dünyanın neresinde olursa olsun töre adı altında kadinlarin vahşice katlidelmesini kınayıp ANNELERE armağan ettiklerini dile getiriyorlar .. oyun her hafta cuma akşamı van bölge tiyatrosu sahnesinde sahnelenmektidir. Tiyatro severlere duyurulur yerinizi ayırtmayı unutmayın…

Sanatla kalın, sevgiyle kalın…

Ercan Ulutaş

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber