Van Gölü’nde İnci Kefalinin Zorlu Göçü Başladı
Van Gölü’nde İnci Kefalinin Zorlu Göçü Başladı
Van Gölü’nde yaşayan ve yalnızca bu gölde bulunan endemik tür inci kefali, üreme dönemi olan 15 Nisan - 15 Temmuz tarihleri arasında tatlı sulara göç etmeye başladı.
Van Gölü’nde yaşayan ve yalnızca bu gölde bulunan endemik tür inci kefali, üreme dönemi olan 15 Nisan - 15 Temmuz tarihleri arasında tatlı sulara göç etmeye başladı.
Su sıcaklığının artmasıyla birlikte gölün tuzlu ve sodalı suyundan çıkarak derelere ulaşmak isteyen binlerce balık, akıntının tersine yüzerek zorlu bir yolculuğa çıkıyor. Balıkların bu mücadelesi, adeta bir doğa şölenine dönüşüyor.
Her yıl bu dönemde Van Gölü’ne dökülen 111 dereye doğru yönelen inci kefali, özellikle Erciş ilçesindeki Deli Çay ile Muradiye ilçesindeki Bendimahi Çayı’nda yoğun şekilde gözlemleniyor. Daha güvenli olduğu için bu yolculuğu genellikle gece saatlerinde yapan balıklar, akıntıya karşı yüzüp engelleri zıplayarak aşıyor.
Bu görsel şölen, yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekerken, öte yandan kaçak avcılık riski de artıyor. Bu nedenle jandarma ve diğer kolluk kuvvetleri, üreme döneminde inci kefalini korumak amacıyla 7 gün 24 saat esasına göre nöbet tutuyor.
“Vatandaşlarımızı bu mucizevi göçe şahitlik etmeye davet ediyoruz”
Muradiye Kaymakamı Melih Aydoğan, dün akşam saatlerinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Akkuş, ilçe jandarma komutanı ve emniyet amiri ile birlikte Bendimahi Çayı’ndaki denetimleri yerinde inceledi. Kaymakam Aydoğan, “Van Gölü’nden tatlı sulara göç eden inci kefallerinin üreme dönemindeyiz. Bu süreçte balığın avlanması yasak. Biz de inci kefalini korumak için tüm tedbirleri alıyoruz. Emniyet ve jandarmamızla birlikte 24 saat esaslı bir çalışma yürütüyoruz. Vatandaşlarımızı bu doğal mucizeye şahit olmaya ve aynı zamanda inci kefalini korumaya davet ediyoruz,” dedi.
Yetkililer, inci kefali göçünün Muradiye Bendimahi Çayı boyunca izlenebileceğini belirterek, bu sürecin doğal denge ve ekosistem açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Göç döneminde av yasağına riayet edilmesi ve balığın korunması çağrısı yinelendi.
Vanhaberleri - Van haber - yerel Van haber - yerel haberler
Van HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.