400 kadının yaşayıp yönettiği ilginç ada: Kihnu adası

Siyaset (Web Sitesi) - Web Sitesi | 26.04.2021 - 12:11, Güncelleme: 26.04.2021 - 12:14
 

400 kadının yaşayıp yönettiği ilginç ada: Kihnu adası

Estonya'nın Kihnu isimli bu adası kadın sakinleri ile konuşuluyor. Estonya'daki bu ada sadece kadınlar tarafından yönetiliyor. 400 kadının yaşadığı adada erkek nüfus yok denecek kadar az. Ada sakinleri buraya herkesin gelmesini istemiyor. Burada yaşayan insanların yaşam tarzlarıyla ilgilenenlerin gelmesi gerektiğini savunuyorlar. İşte, kadınlar tarafından yönetilen Kihnu adasının ilginç ama bir o kadar da güzel hikayesi...

Dünya üzerinde bazı kültürler var ki izole bir şekilde yaşamayı başarabiliyorlar. Sırları ise yıllardır sürdürdükleri geleneklerine olan bağlılıkları işte onlardan bir tanesi; Kihnu adasında yaşayan insanlar. Estonya'nın Kihnu isimli bu adası kadınlar tarafından yönetiliyor. Bu ada Estonya'nın 2000'den fazla adasının yedinci büyük adası konumunda. Sadece kadınların yaşadığı bu adada 19.yy'da erkekler, balık tutmak ve avlanmak için adadan ayrılmaya ve evlerine neredeyse aylar sonra dönmeye başladı. Hal böyle olunca adanın sorumluluğu kadınlara kaldı Kihnu adasını yönetmeye başladılar. 400 kadın adanın tüm yönetiminden sorumlu ve her şeyi kendileri yapıyorlar. Kadınlar tüm günlük işlerini yaparak hem adayı hem de evlerini yönetiyorlar. Burada yaşayan çocuklar da okullarında kendi dillerini ve bölgeye özgü enstrüman çalmayı öğreniyorlar. Ancak büyük bir sorunları var, o da işsizlik. Bu sebeple de gerçekleşen göç sorunlarıyla karşı karşıya kalıyorlar. Baltık denizinde bulunan bu küçük ada, tarihini ve kültürünü festivaller ile tanıtmayı ve daha fazla insanın burası hakkında bilgisi olmasını istiyor. Bu adada kadınlar traktör tamirinden, kilise işlerine kadar her şeyi kendileri üstleniyorlar. Kadınların kıyafetleri onların evli olup olmadıklarını gösteren semboller taşıyor. Örneğin, kadın eteğinin üzerinde bir önlük taşıyorsa o zaman o kadının evli olduğu anlaşılıyor. Kihnu'da net bir hiyerarşi var. Öncelik çocuklarda sonra topluluk ve en son da erkekler. Kihnu kadınları anakarada yaşayan insanlardan farklı bir zihniyete sahip olduklarını söylüyor: "Kihnu kadınları, başta çocuklar olmak üzere aile için her zaman en iyisini yapmak istiyor. Kadınlar her şeyi yapabilecek güce sahip." Buradaki kadınlar da bunu kanıtladı. Kadınlar erkeklerin yaptığı her işi yapabilir." Ada sakinleri buraya herkesin gelmesini istemiyor. Burada yaşayan insanların yaşam tarzlarıyla ilgilenenlerin gelmesi gerektiğini savunuyorlar. Bu adada asfalt yok denecek kadar az. Ticari bir işletme ya da bir banka ATM'si yok. Yıl boyunca açık bir restoran ya da kafe yok. Ada'ya ilk polis karakolu 2019 yılında kuruldu.  
Estonya'nın Kihnu isimli bu adası kadın sakinleri ile konuşuluyor. Estonya'daki bu ada sadece kadınlar tarafından yönetiliyor. 400 kadının yaşadığı adada erkek nüfus yok denecek kadar az. Ada sakinleri buraya herkesin gelmesini istemiyor. Burada yaşayan insanların yaşam tarzlarıyla ilgilenenlerin gelmesi gerektiğini savunuyorlar. İşte, kadınlar tarafından yönetilen Kihnu adasının ilginç ama bir o kadar da güzel hikayesi...

Dünya üzerinde bazı kültürler var ki izole bir şekilde yaşamayı başarabiliyorlar. Sırları ise yıllardır sürdürdükleri geleneklerine olan bağlılıkları işte onlardan bir tanesi; Kihnu adasında yaşayan insanlar. Estonya'nın Kihnu isimli bu adası kadınlar tarafından yönetiliyor. Bu ada Estonya'nın 2000'den fazla adasının yedinci büyük adası konumunda.

Sadece kadınların yaşadığı bu adada 19.yy'da erkekler, balık tutmak ve avlanmak için adadan ayrılmaya ve evlerine neredeyse aylar sonra dönmeye başladı.

Hal böyle olunca adanın sorumluluğu kadınlara kaldı Kihnu adasını yönetmeye başladılar. 400 kadın adanın tüm yönetiminden sorumlu ve her şeyi kendileri yapıyorlar.

Kadınlar tüm günlük işlerini yaparak hem adayı hem de evlerini yönetiyorlar. Burada yaşayan çocuklar da okullarında kendi dillerini ve bölgeye özgü enstrüman çalmayı öğreniyorlar.

Ancak büyük bir sorunları var, o da işsizlik. Bu sebeple de gerçekleşen göç sorunlarıyla karşı karşıya kalıyorlar. Baltık denizinde bulunan bu küçük ada, tarihini ve kültürünü festivaller ile tanıtmayı ve daha fazla insanın burası hakkında bilgisi olmasını istiyor.

Bu adada kadınlar traktör tamirinden, kilise işlerine kadar her şeyi kendileri üstleniyorlar. Kadınların kıyafetleri onların evli olup olmadıklarını gösteren semboller taşıyor.

Örneğin, kadın eteğinin üzerinde bir önlük taşıyorsa o zaman o kadının evli olduğu anlaşılıyor. Kihnu'da net bir hiyerarşi var.

Öncelik çocuklarda sonra topluluk ve en son da erkekler. Kihnu kadınları anakarada yaşayan insanlardan farklı bir zihniyete sahip olduklarını söylüyor:

"Kihnu kadınları, başta çocuklar olmak üzere aile için her zaman en iyisini yapmak istiyor. Kadınlar her şeyi yapabilecek güce sahip."

Buradaki kadınlar da bunu kanıtladı. Kadınlar erkeklerin yaptığı her işi yapabilir." Ada sakinleri buraya herkesin gelmesini istemiyor. Burada yaşayan insanların yaşam tarzlarıyla ilgilenenlerin gelmesi gerektiğini savunuyorlar.

Bu adada asfalt yok denecek kadar az. Ticari bir işletme ya da bir banka ATM'si yok. Yıl boyunca açık bir restoran ya da kafe yok. Ada'ya ilk polis karakolu 2019 yılında kuruldu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber