Van'lı Ressam Rıfat Çalışkan'dan Yeni Sergi

Kültür-Sanat 19.11.2022 - 23:15, Güncelleme: 19.11.2022 - 23:29
 

Van'lı Ressam Rıfat Çalışkan'dan Yeni Sergi

Önceki gün İpekyolu Atatürk Sanat Galerisinde açtığı kişisel resim sergisiyle sanat severleri biraya getiren ressam Rıfat Çalışkan'ın heyecanı ve mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Söz konusu serginin açılışını Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Selma Baş'ın yanı sıra rektör yardımcısı Prof.Dr.Şenay Baydaş, İpekyolu Belediye Başkan yardımcısı Doğan Nurses yaptı. Sergiye çok sayıda Vanlı sanatsever ilgi gösterdi.

Anadolu’dan Çeşitlemeler  Resim Sergisi   Küratörlüğünü ünlü ressam Doç. Dr. Mehmet Göktepe’nin yaptığı, ressam Rıfat Çalışkan’a ait Anadolu’dan Çeşitlemeler adlı sergi İpekyolu Atatürk Sanat  Galerisi’nde  17 Kasım 2022 tarihinde sanatseverlerle buluştu. 17-23 Kasım 2022 tarihleri arasında izleyiciye açık olan  sergi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 40.ve Güzel Sanatlar Fakültesi 25. Yıl Etkinlikleri kapsamında İpekyolu Belediyesi işbirliği kapsamında gerçekleşti   Rıfat Çalışkan ‘ın Resimleri Üzerine   Genellikle resimlerinde doğayı konu alan ressam Rıfat Çalışkan; uçsuz bucaksız manzaralar, uzaklarda hayal gibi belli belirsiz görünen tek ya da bir arada yer alan ağaç kümeleri, doğanın huzur dolu yalnızlığı, yeşil ve rengârenk çayırlar, gün batımları, ışıkların arasından sızan güneş izleyicide bir yaşama sevinci uyandırır. Çalışkan’ın resimlerine bakıldığında ilkin empresyonist ressamlara yakın olduğu hissiyatı verir. Ancak onun eserleri daha çok romantik ressamları çağrıştırır. Bütün bunların yanı sıra ressamın resimlerini derinlemesine incelediğimizde  onun  kendine has bir üslup oluşturmaya çalıştığını fark ederiz.   1957 yılında Van’ın Erciş ilçesinde doğan Rıfat Çalışkan, ilkokul yıllarında karakalem çalışmaları yapmaya başladı. Lise yıllarında ise yağlıboya resimler yaptı. Birçok ressamı inceleyerek kendi kendini yetiştiren Çalışkan, 26 yıl Erciş’te  Milli Eğitim’e bağlı okullarda sınıf öğretmenliği yaptı. 2003 yılında öğretmenlikten emekli olan Çalışkan, yedi kişisel sergi açtı. Aynı zamanda çok sayıda karma sergilere eserleriyle katıldı. Ressam halen yoğun bir biçimde çalışmalarını sürdürmektedir.   Haber Ropörtaj : Ercan ULUTAŞ
Önceki gün İpekyolu Atatürk Sanat Galerisinde açtığı kişisel resim sergisiyle sanat severleri biraya getiren ressam Rıfat Çalışkan'ın heyecanı ve mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Söz konusu serginin açılışını Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Selma Baş'ın yanı sıra rektör yardımcısı Prof.Dr.Şenay Baydaş, İpekyolu Belediye Başkan yardımcısı Doğan Nurses yaptı. Sergiye çok sayıda Vanlı sanatsever ilgi gösterdi.

Anadolu’dan Çeşitlemeler  Resim Sergisi

 

Küratörlüğünü ünlü ressam Doç. Dr. Mehmet Göktepe’nin yaptığı, ressam Rıfat Çalışkan’a ait Anadolu’dan Çeşitlemeler adlı sergi İpekyolu Atatürk Sanat  Galerisi’nde  17 Kasım 2022 tarihinde sanatseverlerle buluştu. 17-23 Kasım 2022 tarihleri arasında izleyiciye açık olan  sergi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 40.ve Güzel Sanatlar Fakültesi 25. Yıl Etkinlikleri kapsamında İpekyolu Belediyesi işbirliği kapsamında gerçekleşti

 

Rıfat Çalışkan ‘ın Resimleri Üzerine

 

Genellikle resimlerinde doğayı konu alan ressam Rıfat Çalışkan; uçsuz bucaksız manzaralar, uzaklarda hayal gibi belli belirsiz görünen tek ya da bir arada yer alan ağaç kümeleri, doğanın huzur dolu yalnızlığı, yeşil ve rengârenk çayırlar, gün batımları, ışıkların arasından sızan güneş izleyicide bir yaşama sevinci uyandırır. Çalışkan’ın resimlerine bakıldığında ilkin empresyonist ressamlara yakın olduğu hissiyatı verir. Ancak onun eserleri daha çok romantik ressamları çağrıştırır. Bütün bunların yanı sıra ressamın resimlerini derinlemesine incelediğimizde  onun  kendine has bir üslup oluşturmaya çalıştığını fark ederiz.

 

1957 yılında Van’ın Erciş ilçesinde doğan Rıfat Çalışkan, ilkokul yıllarında karakalem çalışmaları yapmaya başladı. Lise yıllarında ise yağlıboya resimler yaptı. Birçok ressamı inceleyerek kendi kendini yetiştiren Çalışkan, 26 yıl Erciş’te  Milli Eğitim’e bağlı okullarda sınıf öğretmenliği yaptı. 2003 yılında öğretmenlikten emekli olan Çalışkan, yedi kişisel sergi açtı. Aynı zamanda çok sayıda karma sergilere eserleriyle katıldı. Ressam halen yoğun bir biçimde çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Haber Ropörtaj : Ercan ULUTAŞ

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber