Van'da Aşıklar Geleneği Yaşatılmaya Devam Ediyor.

Kültür-Sanat 20.10.2022 - 10:29, Güncelleme: 20.10.2022 - 10:29
 

Van'da Aşıklar Geleneği Yaşatılmaya Devam Ediyor.

Uzun kış gecelerinin vazgeçilmez eğlencelerinden biri olan aşıklar gecesi geleneği Van'da yaşatılmaya devam ediyor.

Daha önce Gelenekten Geleceğe adı verilen program şimdilerde Geçmiş Miras Gelecek Yarınlar aşık şair meddah kahvahane buluşmaları olarak sanatseverlerle buluşuyor. Program ilki sunucu ve Meddah Aziz Saydut tarafından önceki akşam Van'da Kardeşler Çay Evinde yeniden başlatıldı. Van Kardeşler Çay Evinde düzenlenen Programın ilk hafta konukları ise Aşık Çağlari mahlaslı Mehmet Akçay, Dertli Kazım Mahlaslı Kazım Gülle hikaye anlatıcısı Aziz Saydut şair ve yazar Ercan Ulutaş gecede sanatseverlerle buluştu. Program boyunca aşıkların okuduğu eserler, anlatılan hikâyeler, okunan şiirler programa katılan sanatseverler tarafından bol bol alkış aldı. Program sonunda açıklama yapan sunucu ve Meddah Aziz Saydut " Amacımız Van'da kültürel ve sanatsal etkinlikler çerçevesinde bu aşıklar geleneğini devam ettirmektir. Tabi bu aşıklar geleneği kahvehane ortamında yapılır. İnsanlar gün boyu yorgunluğunu, stresini gidermek için çay molası verdiği kahvehane ortamında hem okunan eserleri dinliyor, bir taraftan da çaylarını keyifle yudumlamaya ve güzel zaman geçirmeye devam ediyor. Gecenin sonunda gördük ki insanlarımız kültürel ve sanatsal etkinlikleri fazlasıyla önemsiyor. Bu vesileyle bu akşam bizleri dinlemeye gelen başta Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan yardımcısı Mehmet Göktepe, öğretim görevlisi Abdurrahim Tufantoz, Gazeteci arkadaşımız, Erhan Uğurlu, iş adamı Ayhan Aşkın, üniversite öğrencilerine ve programımıza katılan tüm misafirlerimize teşekkür ederiz. Umarız aşıklarımız ve şairlerimizle birlikte onlara anlattığımız hikayelerle güzel vakit geçirebildikse ne mutlu bizlere. Bu programıza ev sahipliği yapan ve söz konusu kültür ve sanat olanca bizlere her zaman o güzelim çayları ile hem gönlünü hem de kapılarını açan değerli dostumuz Dolayı Öztürk abimize sonsuz şükranlarımızı sunarız " dedi. Geçmiş Miras, Gelecek Yarınlar; aşık şair, meddah kahvahane buluşmaları programının ayda bir gerçekleştirileceği belirtildi.     Haber Ropörtaj : Ercan Ulutaş
Uzun kış gecelerinin vazgeçilmez eğlencelerinden biri olan aşıklar gecesi geleneği Van'da yaşatılmaya devam ediyor.

Daha önce Gelenekten Geleceğe adı verilen program şimdilerde Geçmiş Miras Gelecek Yarınlar aşık şair meddah kahvahane buluşmaları olarak sanatseverlerle buluşuyor.

Program ilki sunucu ve Meddah Aziz Saydut tarafından önceki akşam Van'da Kardeşler Çay Evinde yeniden başlatıldı.

Van Kardeşler Çay Evinde düzenlenen Programın ilk hafta konukları ise Aşık Çağlari mahlaslı Mehmet Akçay, Dertli Kazım Mahlaslı Kazım Gülle hikaye anlatıcısı Aziz Saydut şair ve yazar Ercan Ulutaş gecede sanatseverlerle buluştu.

Program boyunca aşıkların okuduğu eserler, anlatılan hikâyeler, okunan şiirler programa katılan sanatseverler tarafından bol bol alkış aldı.

Program sonunda açıklama yapan sunucu ve Meddah Aziz Saydut " Amacımız Van'da kültürel ve sanatsal etkinlikler çerçevesinde bu aşıklar geleneğini devam ettirmektir. Tabi bu aşıklar geleneği kahvehane ortamında yapılır. İnsanlar gün boyu yorgunluğunu, stresini gidermek için çay molası verdiği kahvehane ortamında hem okunan eserleri dinliyor, bir taraftan da çaylarını keyifle yudumlamaya ve güzel zaman geçirmeye devam ediyor. Gecenin sonunda gördük ki insanlarımız kültürel ve sanatsal etkinlikleri fazlasıyla önemsiyor. Bu vesileyle bu akşam bizleri dinlemeye gelen başta Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan yardımcısı Mehmet Göktepe, öğretim görevlisi Abdurrahim Tufantoz, Gazeteci arkadaşımız, Erhan Uğurlu, iş adamı Ayhan Aşkın, üniversite öğrencilerine ve programımıza katılan tüm misafirlerimize teşekkür ederiz. Umarız aşıklarımız ve şairlerimizle birlikte onlara anlattığımız hikayelerle güzel vakit geçirebildikse ne mutlu bizlere. Bu programıza ev sahipliği yapan ve söz konusu kültür ve sanat olanca bizlere her zaman o güzelim çayları ile hem gönlünü hem de kapılarını açan değerli dostumuz Dolayı Öztürk abimize sonsuz şükranlarımızı sunarız " dedi.

Geçmiş Miras, Gelecek Yarınlar; aşık şair, meddah kahvahane buluşmaları programının ayda bir gerçekleştirileceği belirtildi.

 

 

Haber Ropörtaj : Ercan Ulutaş

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber