Malatya'da hava koşulları kayısıyı fena vurdu

Ekonomi 15.04.2022 - 17:10, Güncelleme: 15.04.2022 - 17:10
 

Malatya'da hava koşulları kayısıyı fena vurdu

Malatya'da hava sıcaklığının gece sıfırın altına düşmesi sebebiyle bazı kayısı bahçelerinde don meydana geldi.

      Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacının 8 milyonuna ev sahipliği yapan ve "dünya kayısı başkenti" olarak anılan Malatya’da gece sıfırın altında seyreden sıcaklık sebebiyle bazı kayısı bahçelerinde don vurdu.   “Kayısı don vurdu düğünleri erteledik”    Akçadağ ilçesinde Bağlı Şıhlar Mahallesi Çiftçilerinden Çiftçi Mustafa Turcan kayısı bahçemiz don vurdu bunu ilk defa görüyorum, bahçede bir tane kayısı yemek için bulamıyoruz. Bu sene çok kötü bir durumda olduğunu ifade eden. Turcan Kayısımız don vurmamış ola idi ona göre planlarımız vardı. Oğlum evlenecekti kızım gelin olacaktı bizde ona göre bir plan yapmıştık ama maalesef kayısımız don vurdu artık seneye diyoruz. Malatya'nın ekonomisi kayısıyla dönüyor Esnaf ve vatandaşlarımızın ekonomisi kayısı don vurdu.       “Devletimiz bize destek verecektir “   Çiftçi Nedim Yalçın ise Kayısı bahçemiz hava sıcaklığı gece sıfırın altı olması nedeniyle kayısıların don vurdu. Bahçeyi geziyoruz şuanda yemek için bile bir tane kayısı yok diyebilirim. Bahçemizde kayısılar için masraf ettik, şu andan ilaç attık borcunu ödeyemedik kayısı don vurdu hayaller söndü şeklinde konuştu.   “Kredi borcu bitmeden kayısı don vurdu    Kayısılarımız don vurdu diyen Akçadağ aşağı Esenli Mahallesi Çiftçi Ömer Aslan varımız yokumuz kayısı idi don vurdu kayısı bahçesindeyiz umut bağlamıştık bankalara kredi borcumuz vardı. Kayısı don vurmasından sonra kara kara düşünüyorum kızım düğünü vardı şimdi ne yapacağız Devletimizden destek bekliyoruz tüm Malatyalı çiftçilerimize ifadelerini kullandı.Çiftçi Emrah Ede Malatya’mızda gece yarası kayısılarımız don vurdu şuanda herkese geçmiş olsun temennisinde buluyorum Devletimiz bize destek verirler inşallah dedi.       "Kuluncak ilçesinde kayısıları don vurdu"   Kuluncak Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi Hasan Yıldırım, Kuluncak ilçemizde 13 nisanı 14 nisana bağlayan gece hava sıcaklığının yer yer - 10 derecelere düşmesi sonucu tam çiçekte ve henüz çiçek açmamış pembe ve beyaz tomurcuklarda yer yer % 90 ve %100 oranlarına kayısı ağaçlarımızda don zararı gerçekleşmiştir.   1400 rakım altında tam çiçekte ve beyaz tomurcuk evrecinde olan kayısı ağaçlarında % 100 lere varan hasar varken, 1400 rakım üzerindeki kayısı bahçelerimizde % 10' lara varan hasar mevcuttur.  Bu don hasarından şu sonucu çıkarıyoruz ki stratejik bir öneme sahip ilimiz ve milli ekonomimize ciddi katkısı plan bu nadide ürünümüz 1400 rakım üzerinde hasat edilebilecektir. Tabiki bundan sonra ciddi bir afetle karşılaşmaz isek. Bu don afeti sonucunda tek ve en önemli gelir kaynağı olan çiftçilerimiz ekonomik olarak ciddi anlamda sıkıntıya düşmüştür Malatya ilimizin kayısı yetiştiren alanlar afet programına alınmalı, çiftçiliklerimizin borç ertelemesi de dahil olmak üzere sıfır faizli kredilerle ve nakdi yardımlarla mağduriyetleri devletimiz tarafından giderilmesini temenni ediyorum.                                                           
Malatya'da hava sıcaklığının gece sıfırın altına düşmesi sebebiyle bazı kayısı bahçelerinde don meydana geldi.

 

 

 

Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacının 8 milyonuna ev sahipliği yapan ve "dünya kayısı başkenti" olarak anılan Malatya’da gece sıfırın altında seyreden sıcaklık sebebiyle bazı kayısı bahçelerinde don vurdu.

 

“Kayısı don vurdu düğünleri erteledik”

 

 Akçadağ ilçesinde Bağlı Şıhlar Mahallesi Çiftçilerinden Çiftçi Mustafa Turcan kayısı bahçemiz don vurdu bunu ilk defa görüyorum, bahçede bir tane kayısı yemek için bulamıyoruz. Bu sene çok kötü bir durumda olduğunu ifade eden. Turcan Kayısımız don vurmamış ola idi ona göre planlarımız vardı. Oğlum evlenecekti kızım gelin olacaktı bizde ona göre bir plan yapmıştık ama maalesef kayısımız don vurdu artık seneye diyoruz. Malatya'nın ekonomisi kayısıyla dönüyor Esnaf ve vatandaşlarımızın ekonomisi kayısı don vurdu.

 

 

 

“Devletimiz bize destek verecektir “

 

Çiftçi Nedim Yalçın ise Kayısı bahçemiz hava sıcaklığı gece sıfırın altı olması nedeniyle kayısıların don vurdu. Bahçeyi geziyoruz şuanda yemek için bile bir tane kayısı yok diyebilirim. Bahçemizde kayısılar için masraf ettik, şu andan ilaç attık borcunu ödeyemedik kayısı don vurdu hayaller söndü şeklinde konuştu.

 

“Kredi borcu bitmeden kayısı don vurdu

 

 Kayısılarımız don vurdu diyen Akçadağ aşağı Esenli Mahallesi Çiftçi Ömer Aslan varımız yokumuz kayısı idi don vurdu kayısı bahçesindeyiz umut bağlamıştık bankalara kredi borcumuz vardı. Kayısı don vurmasından sonra kara kara düşünüyorum kızım düğünü vardı şimdi ne yapacağız Devletimizden destek bekliyoruz tüm Malatyalı çiftçilerimize ifadelerini kullandı. Çiftçi Emrah Ede Malatya’mızda gece yarası kayısılarımız don vurdu şuanda herkese geçmiş olsun temennisinde buluyorum Devletimiz bize destek verirler inşallah dedi.

 

 

 

"Kuluncak ilçesinde kayısıları don vurdu"

 

Kuluncak Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi Hasan Yıldırım,

Kuluncak ilçemizde 13 nisanı 14 nisana bağlayan gece hava sıcaklığının yer yer - 10 derecelere düşmesi sonucu tam çiçekte ve henüz çiçek açmamış pembe ve beyaz tomurcuklarda yer yer % 90 ve %100 oranlarına kayısı ağaçlarımızda don zararı gerçekleşmiştir.   1400 rakım altında tam çiçekte ve beyaz tomurcuk evrecinde olan kayısı ağaçlarında % 100 lere varan hasar varken, 1400 rakım üzerindeki kayısı bahçelerimizde % 10' lara varan hasar mevcuttur.  Bu don hasarından şu sonucu çıkarıyoruz ki stratejik bir öneme sahip ilimiz ve milli ekonomimize ciddi katkısı plan bu nadide ürünümüz 1400 rakım üzerinde hasat edilebilecektir. Tabiki bundan sonra ciddi bir afetle karşılaşmaz isek. Bu don afeti sonucunda tek ve en önemli gelir kaynağı olan çiftçilerimiz ekonomik olarak ciddi anlamda sıkıntıya düşmüştür Malatya ilimizin kayısı yetiştiren alanlar afet programına alınmalı, çiftçiliklerimizin borç ertelemesi de dahil olmak üzere sıfır faizli kredilerle ve nakdi yardımlarla mağduriyetleri devletimiz tarafından giderilmesini temenni ediyorum.

 

 

                                                      

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber