Siyabent ve Hece Oyunu Tiyatroya yeni bir renk kattı

Kültür-Sanat 12.04.2022 - 16:45, Güncelleme: 12.04.2022 - 16:45
 

Siyabent ve Hece Oyunu Tiyatroya yeni bir renk kattı

" Tiyatro ile bir mola vermeli hayata, çünkü sahneden başka türlü görülür dünya " Tiyatro sezonu açıkken Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından repertuara alınan oyunlar her perşembe, Cuma ve Cumartesi günü sahnelenmektedir.

 Van Devlet Tiyatrosu'nda bu hafta yeni bir oyun daha sahneleniyor. SİYABEND İLE HECÉ   Unutulmaz bir kürt efsanesi olarak yüzyıllardır akıllardaki yerini koruyan aşk hikayesi tiyatroseverleri fazlasıyla duygulandıracaktır. Siyabend û Xecê. Bir aşk destanı. Kürtlerde yüzyıllardır süregelen bir geleneğin dengbejliğin günümüze taşıdığı sözlü edebiyat kültürünün en güzel örneklerinden biri. Siyabend; yiğit,cesur,gözüpek bir avcıdır aynı zamanda çok da yakışıklıdır.  Hecé'nin ise o bölgede güzelliği dillere destandır. Siyabendin gönlü Hecé'dedir ama Hecê’nin babasının istediği başlık parasını verecek durumda değildir çünkü fakirdir.  Siyabend’in bölgenin en iyi avcısı olması ve yiğitliğinden dolayı babası Xecê’yi Siyabend’e vermek ister fakat işin sonunda insanların diline düşmek vardır. Onu isteyen ağalardan, mirlerden, beylerden çekinir. Veremez kızını Siyabend’e ve SİYABEND ile HECÉ'nin hazin hikayesi bundan sonra başlar. Hikayenin bundan sonraki aktarımı sahnedeki usta oyuncuların yeteneği ile tiyatro severlere sunulacaktır. Ramazan ayına göre düzenleme yapıldığı oyunun başlama saati 20:30... Van Devlet Tiyatrosu emektarı olan Müdür Yardımcısı Cem Düzova'nın yazdığı oyunun rejisörlüğünü ise Gül Urgan yapmaktadır. Sahnede Oyunu canlandıracak oyuncular ise; Siyabend     :  İ. Doğancan Yurdigül  Hece, Köylü :  Gözde Altıntaş Koca Ana    : Behice Maurer Genç Siyabend, Hece’nin Kardeşi 2, Köylü, Haraççı 2,Geyik Kadir Oğuz Amca Karısı, Köylü, Kız 2 : Mehveş Genç Ekmekçi Kadın, Köylü, Kız 3 : İrem Öztürk Demirci, Hece’nin Kardeşi 3. Köylü Emir Ali Tercan Reber, Hece’nin Kardeşi 5 Köylü,Genç 2 Kamil Samet Selçuk Güvey, Haraççı 3, Genç 1 Muammer Turgut Köylü Emrullah Çakay Amca, Hece’nin Kardeşi 1, Köylü, Geyik Mustafa Erdem Köylü, Kız 1 Şerdan Kıpçak Hece’nin Kardeşi 6, Genç 3, Köylü Barış Demirkıran Dengbej Engin Begce Bey, Köylü, Genç 4 Sıddık Salaz Haraççı 1, Köylü, Genç 5 Senar Alan Köylü, Hece’nin Kardeşi 4, Genç 6 Ali Arvas Köylü, Hece’nin Kardeşi 7, Genç 7 Yılmaz Akın Köylü Nurtaç Gültekin Köylü Suzan Ablak Süphanın Sesi Gül Urgan Yıldız OYUNUN KONUSU Yüzyıllardır anlatılagelir bu destan doğunun ozanları dengbejlerin dilinde. Doğuştan kaderi kara yazılan, koca Süphan Dağı’nın sahip çıkıp büyüttüğü Siyabend ile  bey kızı,ceylan bakışlı güzel Hecé'nin aşkı böylece dile gelir.   Koca Süphan sahip çıkmıştır Siyabend 'e sahip çıkmasına ama Süphan 'in başı ve etekleri hep sislidir. Ve Siyabend ile Hece 'nin elleri elbet bir gün birleşecektir ama av bazen avcının sonunu getirir. Şimdiden iyi seyirler dilerim          Sanatsız kalmayın, Tiyatrosuz asla                             Haber Röportaj: Ercan Ulutaş
" Tiyatro ile bir mola vermeli hayata, çünkü sahneden başka türlü görülür dünya " Tiyatro sezonu açıkken Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından repertuara alınan oyunlar her perşembe, Cuma ve Cumartesi günü sahnelenmektedir.

 Van Devlet Tiyatrosu'nda bu hafta yeni bir oyun daha sahneleniyor. SİYABEND İLE HECÉ

 

Unutulmaz bir kürt efsanesi olarak yüzyıllardır akıllardaki yerini koruyan aşk hikayesi tiyatroseverleri fazlasıyla duygulandıracaktır.

Siyabend û Xecê. Bir aşk destanı. Kürtlerde yüzyıllardır süregelen bir geleneğin dengbejliğin günümüze taşıdığı sözlü edebiyat kültürünün en güzel örneklerinden biri.

Siyabend; yiğit,cesur,gözüpek bir avcıdır aynı zamanda çok da yakışıklıdır. 
Hecé'nin ise o bölgede güzelliği dillere destandır. Siyabendin gönlü Hecé'dedir ama Hecê’nin babasının istediği başlık parasını verecek durumda değildir çünkü fakirdir. 

Siyabend’in bölgenin en iyi avcısı olması ve yiğitliğinden dolayı babası Xecê’yi Siyabend’e vermek ister fakat işin sonunda insanların diline düşmek vardır. Onu isteyen ağalardan, mirlerden, beylerden çekinir. Veremez kızını Siyabend’e ve SİYABEND ile HECÉ'nin hazin hikayesi bundan sonra başlar. Hikayenin bundan sonraki aktarımı sahnedeki usta oyuncuların yeteneği ile tiyatro severlere sunulacaktır.
Ramazan ayına göre düzenleme yapıldığı oyunun başlama saati 20:30...
Van Devlet Tiyatrosu emektarı olan Müdür Yardımcısı Cem Düzova'nın yazdığı oyunun rejisörlüğünü ise Gül Urgan yapmaktadır.

Sahnede Oyunu canlandıracak oyuncular ise;
Siyabend     :  İ. Doğancan Yurdigül 
Hece, Köylü :  Gözde Altıntaş
Koca Ana    : Behice Maurer
Genç Siyabend, Hece’nin Kardeşi 2, Köylü, Haraççı 2,Geyik Kadir Oğuz
Amca Karısı, Köylü, Kız 2 : Mehveş Genç
Ekmekçi Kadın, Köylü, Kız 3 : İrem Öztürk
Demirci, Hece’nin Kardeşi 3. Köylü Emir Ali Tercan
Reber, Hece’nin Kardeşi 5 Köylü,Genç 2 Kamil Samet Selçuk
Güvey, Haraççı 3, Genç 1 Muammer Turgut
Köylü Emrullah Çakay
Amca, Hece’nin Kardeşi 1, Köylü, Geyik Mustafa Erdem
Köylü, Kız 1 Şerdan Kıpçak
Hece’nin Kardeşi 6, Genç 3, Köylü Barış Demirkıran
Dengbej Engin Begce
Bey, Köylü, Genç 4 Sıddık Salaz
Haraççı 1, Köylü, Genç 5 Senar Alan
Köylü, Hece’nin Kardeşi 4, Genç 6 Ali Arvas
Köylü, Hece’nin Kardeşi 7, Genç 7 Yılmaz Akın
Köylü Nurtaç Gültekin
Köylü Suzan Ablak
Süphanın Sesi Gül Urgan Yıldız

OYUNUN KONUSU
Yüzyıllardır anlatılagelir bu destan doğunun ozanları dengbejlerin dilinde. Doğuştan kaderi kara yazılan, koca Süphan Dağı’nın sahip çıkıp büyüttüğü Siyabend ile  bey kızı,ceylan bakışlı güzel Hecé'nin aşkı böylece dile gelir.

 


Koca Süphan sahip çıkmıştır Siyabend 'e sahip çıkmasına ama Süphan 'in başı ve etekleri hep sislidir. Ve Siyabend ile Hece 'nin elleri elbet bir gün birleşecektir ama av bazen avcının sonunu getirir.
Şimdiden iyi seyirler dilerim


         Sanatsız kalmayın, Tiyatrosuz asla
                            Haber Röportaj: Ercan Ulutaş

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber