Anayasa Mahkemesi’nden İşçiye Müjdeli Karar

(İHA) - İhlas Haber Ajansı | 03.03.2021 - 19:38, Güncelleme: 03.03.2021 - 19:38
 

Anayasa Mahkemesi’nden İşçiye Müjdeli Karar

Anayasa Mahkemesinin aykırı dediği, "Toplu iş sözleşmesinin imzası sırasında taraf işçi sendikasına üye olmayanlar, sonradan iş yerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye olup da ayrılanlar veya çıkarılanların toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmeleri, toplu iş sözleşmesinin tarafı olan işçi sendikasına dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır. 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu iş Sözleşmesi Kanununun 39. Maddesinin 4. Numaralı Fıkrasının 4.Cümlesi Anayasaya Aykırı taşıdığı belirtildi.Bunun için işçi sendikasının onayı aranmaz. Dayanışma aidatı ödemek suretiyle toplu iş sözleşmesinden yararlanma, talep tarihinden geçerlidir. İmza tarihinden önceki talepler imza tarihi itibarıyla hüküm doğurur" şeklindeydi. Bu maddeye göre işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerin sürdüğü süre içerisinde yetkili sendikaya üyelik yapma zorunlulukları vardı. Anayasa Mahkemesi bu kararın Ana Yasaya aykırı olduğunu söyledi.Anayasa Mahkemesi, "Dayanışma aidatı verenlerde sendika üyesi gibi sendikal haklardan ve geçmişe dönük sendikal haklardan toplu zam farkını alabilecekler. Üye zorunluluğu aranmadan hiç bir hak kaybı olmayacaktır

Anayasa Mahkemesinin aykırı dediği, "Toplu iş sözleşmesinin imzası sırasında taraf işçi sendikasına üye olmayanlar, sonradan iş yerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye olup da ayrılanlar veya çıkarılanların toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmeleri, toplu iş sözleşmesinin tarafı olan işçi sendikasına dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır. 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu iş Sözleşmesi Kanununun 39. Maddesinin 4. Numaralı Fıkrasının 4.Cümlesi Anayasaya Aykırı taşıdığı belirtildi.

Bunun için işçi sendikasının onayı aranmaz. Dayanışma aidatı ödemek suretiyle toplu iş sözleşmesinden yararlanma, talep tarihinden geçerlidir. İmza tarihinden önceki talepler imza tarihi itibarıyla hüküm doğurur" şeklindeydi. Bu maddeye göre işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerin sürdüğü süre içerisinde yetkili sendikaya üyelik yapma zorunlulukları vardı. Anayasa Mahkemesi bu kararın Ana Yasaya aykırı olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi, "Dayanışma aidatı verenlerde sendika üyesi gibi sendikal haklardan ve geçmişe dönük sendikal haklardan toplu zam farkını alabilecekler. Üye zorunluluğu aranmadan hiç bir hak kaybı olmayacaktır

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber