Van’da Doğanın Mucizesi: İnci Kefali’nin Zorlu Göçü Başladı
Van Gölü’nün eşsiz balığı olan inci kefalinin, yumurtalarını bırakmak için tatlı sulara doğru tersine yüzerek gerçekleştirdiği zorlu göç, bu yıl da büyük ilgi görüyor.
Hafta sonunu değerlendirmek isteyen yüzlerce vatandaş, Erciş’teki balık bendindeki mesire alanlarına akın etti. Hem piknik yapan hem de suyun akışına karşı yüzerek engelleri adeta uçarcasına aşan inci kefallerinin bu etkileyici yolculuğunu izleyen vatandaşlar, doğayla iç içe keyifli bir gün geçirdi.
Doğaseverlerden Yoğun İlgi
İnci kefali göçünü izlemeye gelen Harun Altunkaynak, bu doğa olayına ilk kez tanıklık ettiğini belirterek, “İnci kefali göçü başladı. Biz de bu vesileyle bu göçü görmek için buraya geldik. Gördüğümüz kadarıyla balıklar yoğun bir şekilde göç etmeye başladı. Bundan en fazla faydalanan gördüğünüz gibi martılardır. Yerli yabancı herkesi bu görsel güzelliği görmeye bekliyoruz,” dedi.
Van Gölü’ne özgü olan ve yalnızca bu bölgede yaşayan inci kefalleri, her yıl mayıs ve haziran aylarında üremek için tatlı sulara göç ediyor. Göç sırasında karşılarına çıkan çağlayanları adeta zıplayarak aşmaları, izleyenlere unutulmaz anlar yaşatıyor.
Uzmanlar, bu doğal döngünün korunması için balıkların üreme döneminde avlanmaması gerektiğini hatırlatıyor.
Vanhaberleri - Van haber - yerel Van haber - yerel haberler