İnci Kefalinden 23 Kilometrelik Üreme Göçü
Üreme döneminde Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyundan ayrılan inci kefali, tatlı su akarsularına ulaşmak için 3 ila 23 kilometre arasında yol katediyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, balıkların bu yolculukla sadece ekolojik değil, aynı zamanda kültürel bir simgeye dönüştüğünü vurguladı.
Dr. Akkuş, özellikle Muradiye ilçesindeki Bendimahi Çayı’nın 23 kilometrelik mesafesiyle inci kefalinin en uzun göç güzergâhı olduğunu belirterek, “Burası Van Gölü’ne dökülen 111 akarsudan biri ve aynı zamanda en büyük üreme alanlarından biri. Ancak su miktarı şu anda kritik seviyede. Tarımsal sulama için yapılan su kesintileri bu göçü tehlikeye atabilir” uyarısında bulundu.
Üreme döneminin 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında olduğunu hatırlatan Akkuş, tarımsal sulamaya yönelik su çekimlerinin sınırlandırılması gerektiğini söyledi. “Bu dönem boyunca göçün sağlıklı devam edebilmesi için Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili kurumların süreci yakından takip etmesi gerekiyor” diyen Akkuş, görsel şölen sunan bu doğa olayının aynı zamanda bölge halkı için önemli bir kültürel miras olduğunu ifade etti.
Bölgeye gelen ziyaretçiler, inci kefalinin güçlü akıntıya karşı yaptığı zorlu göçe tanıklık ederken, görsel şölene dönüşen bu yolculuk hem ekoturizme katkı sağlıyor hem de çevre bilincini artırıyor.
Vanhaberleri - Van haber - yerel Van haber - yerel haberler