Başkan Kandaşoğlu “Kim Fazla Oy Alıyorsa Başkan Olsun”

Yapılan açıklamada, mevcut seçim sisteminin hem adalet ilkesine hem de demokratik temsile aykırı olduğu vurgulandı. Özellikle meslek komitelerinin ayrı, ayrı seçime girmesinin, tüccar ve esnaf arasında huzursuzluk yarattığı belirtildi.

“Tüm gruplar halinde değil, bir bütün şeklinde yapılan seçimler hem daha şeffaf olur hem de adaleti sağlar.” denilen açıklamada, bugünkü uygulamaların seçim güvenliğine olan inancı zedelediği ifade edildi.

Dernek, Oda ve Borsa seçimlerinin tıpkı genel seçimlerde ya da esnaf odaları seçimlerinde olduğu gibi demokratik ve doğrudan oyla yapılması gerektiğini belirtti. Raporda yer alan önerilerden bazıları şöyle:

1- Seçimler doğrudan oyla yapılmalı, fazla oy alan aday başkan olmalı.

2- Meclis üyelikleri alınan oy oranına göre dağıtılmalı.

3- Seçimlerden en az 6 ay önce vergi kaydı bulunan, aktif mükellefiyeti devam eden herkes oy kullanabilmeli.

Raporda dikkat çekilen bir diğer nokta ise bazı üyelerin NACE kodları, yetki belgeleri ya da borç durumu gibi gerekçelerle oy kullanma hakkının kısıtlanması oldu. Bu durumun keyfi uygulamalara neden olduğu ve mevcut yönetimlerin kendi lehlerine müdahalede bulunabildiği iddia edildi.

Yetkililer, bu gibi uygulamaların kurumların itibarına zarar verdiğini ve iş dünyasında ciddi bir güvensizlik yarattığını belirterek, sistemin yeniden yapılandırılması gerektiğini vurguladı.

Son olarak açıklamada, bu sorunların çözümü için TBMM gündemine taşınması ve gerekli yasal düzenlemelerin acilen yapılması çağrısında bulunuldu.

“Oda ve Borsa seçimleri, sadece kurumsal yapılarla ilgili değil, aynı zamanda demokrasinin ve temsil adaletinin bir parçasıdır.” ifadeleriyle, siyasi partilerin konuya duyarlılık göstermesi istendi.

Vanhaberleri – Van Haber – Yerel Van Haber – Yerel Haberler